Nu se ştie dacă iPhone, gadgetul care a făcut furori prin presa internaţională, va veni oficial pe piaţa românească, dar avem o consolare pe măsură.

Folosind aceeaşi platformă tehnică şi aceeaşi carcasă cu ecran tactil, noul iPod Touch vine să completeze linia de succes a celui mai vândut player muzical din lume. Numai că dispozitivul, cu ecran de 3,5 inci (8,9 centimetri) şi o rezoluţie de 480×320 de pixeli, este mai mult decât un MP3 player. De fapt, ai putea uşor să îl consideri un iPhone fără partea de telefon încorporată.

Pornind de la un preţ de bază de 299 de dolari pentru varianta cu 8GB spaţiu de stocare şi 399 de dolari pentru cel de 16GB, iPod Touch este primul player cu browser încorporat, o variantă simplificată a aplicaţiei similare de pe computerele Mac, Safari. Evident că nu lipseşte comexiunea Wi-Fi, prin care gadgetul se conectează la internet fără fir. În ecranul de pornire se află chiar şi un shortcut către portalul YouTube, alături de iconiţele pentru accesarea rapidă a funcţiilor de calendar, ceas/alarmă, calculator şi a contactelor şi setărilor. În partea de jos a ecranului se află „tastele“ de acces către stocul de muzică, videoclipuri şi fotografii digitale, precum şi accesul rapid la aplicaţia de descărcat fişiere iTunes. Aceeaşi aplicaţie este folosită şi pentru sincronizarea cu PC-ul sau Mac-ul şi s-a dovedit în decursul timpului a fi o alegere excelentă pentru redat fişiere muzicale pe computer.

78-8548-59_ipod_fam.jpgDe fapt, la fel ca şi iPhone, şi noul iPod are o singură tastă veritabilă pentru navigat în meniu, restul comenzilor fiind efectuate prin intermediul ecranului sensibil la atingere. Şi, într-adevăr, este cel mai bun ecran tactil prezent până acum pe un dispozitiv de buzunar. Riscul de a accesa din greşeală alte comenzi este nul, scroll-ul e perfect ajustat cu viteza cu care se mişcă degetele pe ecran, iar interfaţa pare solidă şi rezistentă la zgârieturi. Ca orice ecran tactil însă, va fi marcat de amprentele cauzate de utilizare. Cu dimensiuni de 110 x 61,8 x 8 mm şi greutate de 120 de grame, iPod Touch încape uşor în buzunar, unde va şi rămâne în majoritatea ocaziilor, pentru că, aşa ca şi alte dispozitive cu hard-disk, mai sensibile decât cele cu memorie flash, nu poate fi purtat agăţat la gât.

Singura obiecţie ar fi legată de căştile auriculare, ceva cam mari pentru a fi pe placul tuturor şi care pot fi auzite, cu prea mare uşurinţă, şi de cei din jurul posesorului. Sunetul este însă clar şi de bună calitate, luminos şi deschis, uşor ascuţit, specific întregii game iPod şi poate fi ajustat din setările egalizorului. Formatele de fişiere audio suportate sunt AAC (16 până la 320 Kbps), Protected AAC (iTunes Store), MP3 (16 până la 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (în format 2, 3, şi 4), Apple Lossless, AIFF, şi WAV. Unul dintre deliciile pregătite de Apple celor care folosesc playerul şi pentru altceva decât muzică este ecranul, care adaptează imaginea automat în mod portret sau peisaj, în funcţie de cum este ţinut acesta în mână. Clipurile pot fi salvate şi redate în format H.264 şi MPEG-4.

Ca autonomie, bateria ţine până la 22 de ore de redare continuă pentru fişierele audio şi cinci ore pentru cele video.