Şeful statului a discutat cu reprezentanţii FMI, UE şi ai Băncii Mondiale şi despre bugetul pentru anul viitor, unde prudenţa este litera de lege.
"Concluziile au fost prudenţă, prudenţă şi iar prudenţă pentru a nu irosi sacrificiile populaţiei din 2010 şi 2011. România  plăteşte  foarte  greu lipsa de responsabilitate din 2007-2008  şi ar fi păcat dacă s-ar angaja printr-un buget imprudent. Mai bine prudent decât prognoze exagerat de  optimiste. O discuţie importantă a fost pe bugetul de stat pe 2012. Am fost împreună de acord că România are obligaţia să propună parlamentului un buget prudent. Un buget adecvat la situaţia zonei euro, şi un buget care să arate responsabilitate a parlamentului",  a spus Traian Băsescu.
Potrivit şefului statului, datele pe lunile iulie şi august arată o creştere evidentă pe unele ramuri, precum agricultura, unde s-a înregistrat o creştere cu peste 12 procente, în construcţii – o creştere de circa 10%.
  
"În construcții s-au concentrat eforturile  pentru menținerea investițiilor. Meritul e al Ministerului Transporturilor și al Ministerului Dezvoltării Regionale. Creșterea  în  turism  este de circa 19%. Important este că se realizeză și o ușoară creștere a consumului populației, ca urmare a deflației.  A crescut și puterea de cumpărare a populației. Cred că  vom avea o creștere de circa 3 procente la consum dacă în luna septembrie nu vom avea parte de surprize negative", a menţionat preşedintele României.

Obiectivul principal în privinţa bugetului pe anul 2012 este să se rămână într-o notă de prudenţă, în condiţiile în care contextul economic global continuă să fie incert şi este greu de anticipat ce se va întâmpla, a declarat preşedintele Traian Băsescu duminică seara, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii FMI.
"La Consiliul European din această săptămână s-a obţinut ceva aer proaspăt în această atmosferă, însă este doar ceva aer proaspăt", a spus şeful statului, arătând că se va resimţi în continuare efectul amânării de către liderii europeni a unei soluţii pentru criza datoriilor suverane.

El a arătat că săptămâna trecută se atinsese un nivel de alertă cu privire la cifrele indicelui CDS (Credit Default Swap – prima de risc a împrumuturilor) al României, însă pe mai departe se speră într-o îmbunătăţire a acestuia.

De asemenea, referitor la cifrele obţinute pentru trimestrul al treilea din acest an, preşedintele Băsescu a menţionat că acestea sunt mai bune decât aşteptările iniţiale, iar şeful delegaţiei FMI, Jeffrey Franks, a fost de acord, arătând că împărtăşeşte punctele de vedere ale Guvernului cu privire la acestea. Franks a arătat că aceste rezultate sunt datorate recoltei bune din agricultură, însă trebuie continuate reformele pentru consolidarea macro-economică.

Totodată, preşedintele Traian Băsescu a menţionat că şi în domeniul construcţiilor s-a constatat o îmbunătăţire pe fondul scăderii inflaţiei şi creşterii interesului populaţiei de a cumpăra.

"Scăderea inflaţiei e vestea cea mai bună", a afirmat şi Jeffrey Franks, arătând că aceasta s-a diminuat mai mult decât aşteptările de la mijlocul anului, ceea ce este spre binele populaţiei.

Delegaţia FMI a fost invitată duminică seara la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu pentru o analiză asupra rezultatelor obţinute în acest an şi a cifrelor pentru legea bugetului pe 2012.
Sursa: Agerpres