Cumparatorii si producatorii detinatori de cota de lapte pentru vanzari directe trebuie sa depuna pana in data de 31 martie 2009 declaratiile anuale privind vanzarile, respectiv livrarile, realizate in anul de cota 2008/2009, a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).

Anul de cota se incheie in data de 31 martie 2009, iar declaratiile anuale trebuie completate si depuse la centrele APIA pana la data de 14 mai 2009, inclusiv.

Aceste declaratii trebuie depuse de catre producatorii care detin cota pentru vanzari directe si de catre cumparatorii de lapte.

Producatorii detinatori de cota pentru vanzari directe trebuie sa completeze declaratia anuala pe baza datelor din Caietul fermierului. In functie de cota detinuta, Caietul fermierului este de doua tipuri:

 * tip A (pentru producatorii care detin cota mai mare de 5.000 de litri)
 * tip B (pentru o cantitate mai mica de 5.000 de litri)

Producatorul care detine cota pentru vanzari directe trebuie sa depuna declaratia anuala chiar daca nu a comercializat lapte sau produse lactate in cursul anului de cota.

De asemenea, cumparatorii trebuie sa depuna, la centrele judetene APIA, declaratia anuala privind cantitatea de lapte livrata in anul de cota 2008/2009, termenul limita fiind tot 14 mai 2009.

Pentru fiecare zi calendaristica de intarziere dupa termenul de 15 mai, producatorii si cumparatorii risca penalizari de 0,01 la suta, calculate din cantitatea alocata pentru vanzari directe, respectiv pentru livrari.

Mai mult, producatorul care nu respecta termenele si obligatiile privind declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a comercializa lapte, prin retragerea cotei la rezerva nationala. In egala masura, cumparatorul care nu trimite declaratia anuala risca sa piarda dreptul de a achizitiona lapte de la detinatorii de cota.