Declarație pe propria răspundere. Cum trebuie completată?

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat recent că modelul de declarație pe propria răspundere după implementarea noilor restricții nu se va modifica pentru moment, putând fi folosit în continuare vechiul model, cu modificarea orelor în funcție de restricțiile aplicate zona respectivă.

Trebuie mențioant că Guvernul a aprobat joi, 25 martie, noi restricții anti-COVID, ele urmând să intre în vigoare de vineri, după publicarea în Monitorul Oficial.

Circulația persoanelor va fi restricționată

Conform documentului emis de Guvern, circulația persoanelor va fi restricționată după ora 20:00 în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori pe durata întregii săptămâni. De asemenea, măsură nu va mai fi aplicată în momentul în care incidența scade sub 7.

Acolo unde incidența este mai mare de 4, atunci restricțiile după ora 20:00 vor fi aplicate pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

Restricţii pe bandă rulantă în România

În funcție de localitatea în care locuiesc, românii vor fi nevoiți să respecte un nou set de măsuri. Anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, potrivit acestuia, Guvernul a aprobatdeja  noile restricții pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu coronavirus.

Ele au fost propuse de CNSU, după o ședință care a avut loc joi și urmează să intre în vigoare de vineri, imediat după publicarea lor în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit documentului propus de CNSU și adoptat de Guvern, în localitățile cu o incidență mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisă circulația în afara locuinței după ora 20:00, cu două ore mai devreme față de restul localităților.

De menționat este faptul că, aceași măsură va fi aplicată și în localitățile în care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

În ceea ce privește activitatea operatorilor economici, potrivit documentului, magazinele vor fi închise de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, măsura se va aplică pe tot parcursul săptămânii.

Totodată, potrivit deciziei, se închid și sălile de fitness în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin