‘Situaţia de astăzi permite revenirea salariilor, şi cifrele macro permit acest lucru în următoarele cinci – şase luni’, a spus actualul ministrul de Finanţe.

Potrivit acestuia, din punctul de vedere al deficitului bugetar, în anul 2009 acesta a fost de 7,3% cu un început de măsuri şi vom ajunge astăzi, în urma măsurilor care au avut loc cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene, să avem un deficit estimat, pentru anul acesta, de 1,9%, ceea ce reprezintă o ancoră de credibilitate a României.

‘Dacă vorbim despre creştere economică, cu minusul care a fost în 2009, am plecat de la un minus de 6,6% creştere economică, iar anul acesta creşterea va fi estimată între 1,5 şi 2%. Împreună cu Fondul Monetar am analizat cifrele macro pe primul trimestru, ne-am încadrat la deficit, venituri, cheltuieli, iar creştrea estimată pentru primul trimestru an la an va fi de 1,5%. A fost 1,5%. Dacă ne uităm la indicii macro pe construcţii, creştere 5,3% an la an, comerţ 5% an la an, industrie, un plus de 0,5%. Este puţin, numai că baza de anul trecut a fost cu plus 12% (industrie n.r.). Deci este plus peste. Dacă ne uităm la creditare, plus 10% în februarie. Toate sunt premise economice pentru ca anul acesta să avem 1,5-2% (creştere economică n.r.). Din punct de vedere a finanţării am creat pentru prima dată în istoria României o grupă de dobânzi funcţională. Am plecat de la dobânzi de 14,24% în ianuarie 2009 şi am ajuns să avem o curbă între 5 şi 6,6% pe 15 ani perfect funcţională. Avem în conturi Ministerului de Finanţe 5 miliarde de euro, 7 miliarde de lei la zi, plus toate precondiţiile finalizate pentru atragerea şi pentru intrarea în board pe 31 mai, împreună cu Banca Mondială pentru a lua încă un miliard de euro care să completeze acest buffer de finanţare. Situaţia finanţelor de astăzi permite revenirea salariilor. Acest lucru a fost discutat şi cifrele macro susţin acest lucru’, a spus Drăgoi.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, premierul desemnat, are o întrevedere cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, prezent la depunerea candidaturii lui Sorin Oprescu pentru un nou mandat de primar general, că îşi doreşte ca delegaţia FMI, BM şi CE, care se află în aceste zile la Bucureşti, să plece din România cu o nouă scrisoare de intenţie.

‘Din momentul în care mi-am asumat răspunderea să formez un nou guvern, evident că îmi doresc ca acest guvern să obţină votul de încredere şi să putem gestiona cât mai rapid un guvern cu puteri depline în treburile ţării. (…) Intenţia mea şi interesul României este ca delegaţia să plece din România cu noua scrisoare de intenţie, semnată de către un guvern care are asemenea puteri’, a afirmat Victor Ponta.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au început marţi să lucreze la Bucureşti în cadrul celei de-a cincea evaluări a Acordului stand-by aflat în derulare cu autorităţile române.

Acordul dintre România şi FMI a început la 31 martie 2011 şi este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 300% din cota pe care România o are la FMI.
SURSA: Agerpres