Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, transmite Agerpres.

Plenul Senatului a adoptat pe 16 iunie, în calitate de Cameră legislativă decizională, proiectul de înfiinţare a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM) – „DNA-ul Pădurilor”, iniţiat de parlamentari USR, PNL, PMP, ALDE şi independenţi. Proiectul a fost adoptat cu 119 voturi „pentru” şi 11 abţineri.

USR: Decizia CCR provoacă îngrijorare

USR Bucureşti consideră că decizia CCR de a admite sesizarea Guvernului pe legea de înfiinţare a „DNA-ului pădurilor” este una „tristă şi de natură a provoca îngrijorare faţă de soarta” pădurilor din România.

„Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial motivarea deciziei de astăzi a CCR, astfel încât proiectul de lege să se întoarcă în Parlament pentru a fi făcute corecţiile necesare şi a fi readoptat. ‘DNA-ul pădurilor’ trebuie să fie înfiinţat pentru a salva pădurile României! Vechea clasă politică nu se poate preface la nesfârşit că nu vede faptul că, anual, dispar ilegal din pădurile României peste 20 de milioane de metri cubi de lemne. Ştim că tot acest volum de masă lemnoasă înseamnă în conturi sute de milioane de euro, poate chiar un miliard de euro, în fiecare an, dar situaţia a devenit atât de gravă încât nu mai poate fi tolerată, iar politicienii au obligaţia de a lăsa deoparte calculele electorale şi interesele clientelei de partid pentru a pune mai presus interesul României şi al românilor”, scrie USR Bucureşti, într-o postare pe Facebook.

Senatorul Mihai Goţiu, iniţiator al legii, spune şi el că aşteaptă motivarea deciziei CCR, pentru a vedea dacă a fost admisă obiecţia de constituţionalitate pe ansamblul legii sau doar pe unele articole.

„În funcţie de motivare, fie vom reveni cu o lege nouă care să răspundă obiecţiilor, fie, dacă e vorba doar de unele articole, le vom discuta când legea revine în Parlament (comunicatul de presă al CCR nu are menţiunea că legea ar fi fost respinsă în ansamblul ei). Vă asigur că, în ciuda opoziţiei domnului Orban, România va ajunge să aibă procurori specializaţi pe infracţiunile de mediu. Iar dezastre precum cele pe care le-am documentat recent, în pădurile gestionate de ocoale silvice private controlate de lideri PNL, nu se vor repeta”, a scris el pe reţeaua de socializare.

Guvernul Orban, acuzat că s-a opus proiectului

De asemenea, Uniunea Salvaţi România precizează că proiectul pentru înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), cunoscută şi sub numele DNA-ul Pădurilor, a generat „dezbateri intense” în comisiile de specialitate de la Senat şi că reprezentanţii Guvernului Orban s-au opus în mod repetat acestei propuneri legislative.