Acordul antitrust în valoare de 30 de miliarde de dolari propus de Visa și Mastercard este în pericol de a fi respins, după cum a semnalat un judecător din New York. Este vorba de acordul pentru a limita comisioanele cardurilor de credit și de debit pentru comercianți.

Judecătorul de district Margo Brodie din Brooklyn, SUA, le-a comunicat avocaților ambelor companii de carduri și celor care au obiecții că este probabil să respingă acest acord.

Totul s-a petrecut în cadrul unei audieri desfășurate joi. Potrivit înregistrărilor instanței, judecătorul intenționează să redacteze o opinie în care va explica decizia și raționamentul ei.

Mastercard și Visa și-au exprimat dezamăgirea

Ambele companii au exprimat dezamăgire în urma anunțului. Mastercard a descris acordul drept „o soluție echitabilă” care a oferit mai multă flexibilitate companiilor în gestionarea tranzacțiilor cu cardul.

Visa l-a considerat „o soluție adecvată” pentru un caz vechi de aproape 19 ani.

Acordul a fost anunțat pe 26 martie. El a fost conceput pentru a rezolva majoritatea cererilor din litigiul național, afectând în special întreprinderile mici. Acestea reprezintă peste 90% din comercianții care decontează.

Companiile s-au plâns din cauza comisioanelor excesive

De-a lungul timpului, companiile s-au plâns că Visa și Mastercard aplică comisioane excesive pentru procesarea plăților cu cardul de credit și debit. E vorba inclusiv comisioane de interschimb. Ele au spus că le interzic ilegal să îndrume clienții către metode de plată mai ieftine.

Comisioanele au însumat 172 de miliarde de dolari în 2023. Ele s-au dublat în ultimul deceniu, conform Merchants Payments Coalition. Acesta reprezintă comercianții cu amănuntul, băcăniile, magazinele universale și benzinăriile.

Comisionul mediu de 1,5% până la 3,5% ar scădea cu cel puțin 0,04 puncte

Potrivit acordului, comisionul mediu de 1,5% până la 3,5% ar scădea cu cel puțin 0,04 puncte procentuale în următorii trei ani.

Visa și Mastercard au convenit, de asemenea, să limiteze comisioanele pentru cinci ani. Ele vor să elimine prevederile anti-direcționare.

Federația Națională de Retail, cel mai mare grup de comerț cu amănuntul din lume, este printre părțile care obiectează. Ea a denumit acordul „vădit insuficient”. Acesta a criticat beneficiile sale „minime și temporare”. Federația a argumentat că acesta va permite în continuare Visa și Mastercard să impună comisioanele pentru transferuri. Totodată, va permite să impună o interdicție „practic nelimitată” asupra pretențiilor viitoare ale comercianților.