Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost implicat într-un scandal uriaș pentru că a obţinut ilegal fonduri europene, motiv pentru care s-a ales și cu dosar penal. Curtea de Apel Constanţa a luat o decizia de a-l achita pe IPS Teodosie. Hotărârea nu este una definitivă însă.

Și celelalte persoane implicate în dosar, respectiv Stere Beca, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ştefan, au fost achitate.

Arhiepiscopul Tomisului ar fi obţinut ilegal fonduri europene. Înalt Prea Sfinţitului Teodosie ar fi putut fi condamnat la închisoare cu executare, pedeapsa fiind orientată către maximul prevăzut de lege. Prejudiciul dosarului se ridică la 1,3 milioane de euro, bani pe care Prea Sfinţitului Teodosie trebuie să-i achite. Conturile deținute de Sfinția Sa au fost scoase de sub sechestru.

“Nu mă simt incriminat de nicio acuzaţie din rechizitoriu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Avocata acestuia, Maria Vasii, a cerut instanţei achitarea Arhiepiscopul Tomisului, sub pretextul că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de către APIA că ar fi fost vreo neregulă cu fondurile europene.

Hotărârea Curţii de Apel Constanţa poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată”.

sursa foto: Cotidianul