‘Demersurile necesare continuării proiectului Nabucco au fost realizate. Decizia de investiţie urmează să fie luată în acest an, pentru ca în 2015 să înceapă construcţia gazoductului’, a afirmat Reinhard Mitschek.
Reuniunea Comitetului Nabucco, structură de coordonare a statelor şi companiilor implicate în dezvoltarea gazoductului Nabucco, are loc, marţi, la Bucureşti.
Reuniunea marchează progresele înregistrate în dezvoltarea Nabucco şi va reconfirma sprijinul politic de care beneficiază proiectul în rândul statelor partenere, într-o etapă a procesului de alocare a volumelor de gaze naturale din câmpul Shah Deniz.
Proiectul Nabucco urmăreşte accesarea gazelor naturale din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz şi transportul acestora pe piaţa europeană. România participă activ în implementarea acestui proiect prin compania SNTGN Transgaz, precum şi la nivel guvernamental, prin semnarea Acordului Interguvernamental privind dezvoltarea proiectului Nabucco, din 13 iulie 2009, respectiv a Acordului de sprijin al proiectului, încheiat în 8 iunie 2011.
Proiectul Nabucco a fost selectat ca principală rută de transport al gazelor naturale în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Acordul de colaborare dintre Compania Internaţională Nabucco şi Consorţiul Shah Deniz a fost încheiat în scopul realizării neîntârziate a celor două proiecte. Compania Nabucco a înaintat oferta oficială pentru resursele din faza a doua de exploatare a zăcământului Shah Deniz. Decizia finală a Consorţiului Shah Deniz este aşteptată pentru luna iunie 2013.
Sursa: Agerpres