Nebunie totală în Uniunea Europeană. Brexitul poate schimba harta Europei. Scoția vrea să organizeze un nou referendum de independență. Nici nu se gândește să iasă din UE. Totul se poate întâmpla în cazul producerii unui Brexit fără niciun acord. Avertismentul a fost dat chiar de către premierul scoţian, Nicola Sturgeon.

Aflată în vizită la Berlin, Nicola Sturgeon a declarat că, în cazul în care Marea Britanie se va retrage din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, Scoţia ar putea organiza în 2020 un nou referendum privind independenţa. „Am putea organiza (referendum pentru independenţă -n.red.) anul viitor”, a afirmat Nicola Sturgeon, citată de publicaţiile Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Der Spiegel.

„În acest moment, este dificil de văzut cum va reuşi premierul britanic Boris Johnson să ajungă la un acord cu UE care să aibă şi majoritate în Camera Comunelor”, a precizat Sturgeon.

Guvernul Boris Johnson nu a prezentat încă nicio propunere satisfăcătoare privind un nou acord pe tema Brexit, a anunţat luni Comisia Europeană. Acordul Brexit elaborat de Guvernul May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Referendumul care a decis Brexit a generat o profundă criză internă în Marea Britanie, în contextul în care Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor au semnalat că vor rămânerea în UE, avertizând chiar cu independenţa.