Joe Biden critică decizia luată în Alabama

Preşedintele american Joe Biden a calificat joi drept „scandaloasă” decizia Curții Supreme a statului conservator Alabama de a echivala embrionii congelaţi cu copiii, potrivit AFP.

„Un tribunal din Alabama a pus în pericol accesul la anumite tratamente pentru infertilitate”, a transmis liderul democrat printr-un comunicat.

„Refuzul de a recunoaşte capacitatea femeilor de a lua aceste decizii pentru ele şi familiile lor este scandalos şi inacceptabil”, a spus el.

Într-o decizie judecătorească emisă vineri, cea mai înaltă instanță din statul american a stabilit că embrionii conservați prin congelare sunt considerați „copii”. Această hotărâre a avut un rezultat imediat. Mai multe clinici specializate în reproducere și-au suspendat activitățile de fertilizare in vitro (FIV).

Avertismentele vin din toate părțile

Universitatea Alabama din Birmingham (UAB) a exprimat într-un comunicat profundul său regret față de impactul pe care suspendarea acestor servicii îl va avea asupra pacienților săi din unitățile medicale.

„Dar trebuie să evaluăm riscul ca pacienţii şi medicii noştri să fie urmăriţi penal sau să se confrunte cu amenzi punitive pentru că urmează standardele de îngrijire pentru FIV”, a precizat universitatea.

„Decizia recentă a Curţii Supreme din Alabama nu ne dă de ales decât să suspendăm FIV”, a declarat joi Mark Nix, managerul unei alte clinici, în oraşul Mobile.

Principala asociație privind infertilitatea din SUA, Resolve, a emis deja marți o avertizare. Ea se referă la posibilele „consecințe devastatoare” ale acestui raționament asupra procedurilor de fertilizare in vitro.

„Nu vă lăsaţi păcăliţi”, a spus joi Joe Biden, această decizie este „rezultatul direct al răsturnării (din cazul – n.r.) Roe v. Wade”, hotărârea care stabileşte dreptul la avort pe care Curtea Supremă a SUA a anulat-o în urmă cu aproape doi ani.

„Ironia poveştii este că, pe de o parte, aceşti oameni sugerează că o femeie nu are dreptul să pună capăt unei sarcini nedorite şi, pe de altă parte, că ea nu are dreptul să rămână însărcinată”, a afirmat la rândul său vicepreşedinta Kamala Harris.

Hotărârea din Alabama este caracterizată de purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, ca fiind „exact tipul de haos la care ne așteptam atunci când Curtea Supremă a anulat” hotărârea Roe v. Wade.

În iunie 2022, Curtea Supremă a SUA a eliminat garanția constituțională a dreptului la avort. Ceea ce a determinat multe state, inclusiv Alabama, să impună restricții sau chiar să interzică avortul.

Apărarea dreptului la avort a devenit o temă majoră pentru democrați înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie.

Decizia de vineri a fost rezultatul unui proces intentat de trei cupluri împotriva unei clinici de fertilizare in vitro. Ele au invocat o lege din 1872 privind moartea minorilor din culpă. După ce o altă pacientă, accidental, a distrus embrionii lor la intrarea într-un loc de depozitare.

Inițial, o instanță a respins plângerea. A stabilit că embrionii nu pot fi considerați „persoane” sau „copii”. Cu toate acestea, vineri, cu o majoritate de 7 la 2, toți membrii Curții Supreme din Alabama au decis că legea privind moartea infantilă „se aplică tuturor copiilor nenăscuți, fără limită”.

„Acest lucru se aplică tuturor copiilor, născuţi sau nenăscuţi”, a scris judecătorul Jay Mitchell în textul deciziei, care este presărat cu referinţe biblice.