Reprezentanţii a circa 4.000 de dealeri europeni ai mărcii Opel, printre care şi cei din România, au decis să adune suma de 500 milioane de euro, pentru a ajuta constructorul german aflat într-o situaşie delicată din punct de vedere financiar.

Dealerii reuniţi în asociaţia Euroda au votat preluarea unui pachet de acţiuni în cadrul constructorului auto Opel, scos la vânzare de către compania mamă General Motors (GM). Asociaţia Euroda a aprobat un plan care ar putea duce la achiziţia unei participaţii cuprinsă între 10 şi 20% şi un scaun în consiliul de conducere al constructorului german Opel.

Fiecare dealer, 150 de euro pe maşină comercializată în ultimii 3 ani

Reprezentanţii asociaţiei dealerilor urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu oficialii Guvernului de la Berlin şi cu acţionarii actuali ai Opel. Euroda speră să adune suma de 500 milioane de euro prin efortul cumulat al dealerilor, care vor trebui să plătească 150 de euro pentru fiecare autovehicul comercializat în următorii 3 ani.

Totuşi, potrivit vocilor mai multor analişti din industria auto, obiectivele Euroda vor fi greu de atins, deşi nu imposibil, ţinându-se cont de scăderea cu 21,8%, la 352.813 de unităţi a vânzărilor Opel în primele 3 luni din an, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).