Unii dintre ei locuiesc în peşteră toată viaţa, se arată într-un reportaj publicat de curând de LA Times.

Deşi sună foarte primitiv să spui despre un om că locuieşte într-o peşteră, nu vă gândiţi la o sărăcie extremă. Multe astfel de locuinţe arată chiar bine şi chiar Xi Jinping, cel care ar putea să-i urmeze preşedintelui Hu Jintao, a locuit într-o astfel de peşteră timp de 7 ani.

"Este ca şi cum ai locui la vilă. Peşterile din zona noastră sunt la fel de confortabile ca şi apartamentele din oraş", spune Cheng Wei, oficial al Partidului Comunist, care locuieşte într-o peşteră din Zaoyuan. Locuinţele din peşteri sunt totuşi modeste, dar au curent electric în dotare

Există chiar şi o piaţă imobiliară a peşterilor. O peşteră cu trei camere şi o baie (aproximativ 70 mp) e vândută cu 46.000 de dolari. O "garsonieră" în peşteră se închiriază cu 30 de dolari pe lună, scrie LA Times.

Cu toate astea, piaţa este destul de restrânsă. Asta pentru că peştera este cel mai adesea lăsată de la o generaţie la alta.

Cum arată China acum? Mii de blocuri construite degeaba, milioane de case în care nu locuiește nimeni și milioane de chinezi care nu își permit să locuiască într-o casă.

Prima piesă de puzzle este reprezentată de apartamentele cu două camere în care stau nu mai puțin de 10 chinezi. O altă piesă de puzzle sunt străzile goale ale unui oraș în care la 11 dimineața nu circulă nimeni.

Publicața LA Times a găsit aici puțin cinci proiecte de infrastructură – pe care le califică drept "ridicole" -, finanțate de guvernul chinez, doar ”de dragul dinamizării și dezvoltării sectorului”.

Conform calculelor LA Times, sunt cel puțin 1.700 de miliarde de dolari din bugetul guvernului chinez înghițiți de proiecte de acest gen. Cel mai cutremurător film despre China: VEZI de ce se apropie de prăbușire economică