Ciugud, comună de la câţiva kilometri de Alba Iulia, era falimentară în anul 2000. Primăria strângea doar 70 de mii de lei în buget şi avea datorii de 300 de mii. Administrația nu putea plăti nici salariile, iar străzile neasfaltate rămâneau mereu în beznă.

Acum, comuna e campioana fondurilor europene. Au atras peste 27 de milioane de euro și s-au dezvoltat cum nu ar fi reuşit nici în 100 de ani cu bugetul propriu.

Motorul a fost zona industrială, aflată pe o fostă păşune a comunei. 35 de investitori care au peste 700 de salariaţi plătesc taxe locale. Aşa au putut fi achitate cofinanţările şi alte cheltuieli pentru proiectele europene, şi acelea scrise de profesionişti angajaţi la primărie.

Astfel, drumurile au fost asfaltate şi trotuarele modernizate. Fiecare casă a fost racordată la apă, canalizare şi gaze – un vis chiar pentru mulţi orăşeni.

Drumurile agricole sunt acum asfaltate pe 30 de kilometri care leagă 3 comune. Şi dacă alte sate sunt părăsite, la Ciugud vin tot mai mulţi. Populaţia a crescut cu aproape 500 de suflete în 10 ani.

Ioan Perţa s-a mutat aici de la Alba Iulia. „Mi-a plăcut cum arată comuna că-i curată, e linişte. (…) Condiţiile sunt ca la oraş, dar liniştea e mai multă. Nu te stresează nimeni aici”.

Sătenii au acces gratuit la internet wireless în zonele publice și îşi pot plăti online taxele şi impozitele. O parte din străzi sunt iluminate ecologic printr-o centrală eoliană ridicată cu fonduri norvegiene. Au şi pistă de biciclete pe mai mulţi kilometric. E prima dintr-o comună, făcută pe bani europeni. Primăria vrea să o extindă până la Alba Iulia. Şi mai are multe proiecte.

„Dorim să dezvoltăm nişte parcuri de agrement, cu piscină, cu terenuri multifuncţionale, unde nu doar ciugudenii să vină. La ce mai visăm (…) la o zonă de camping, cei pasionaţi de vacanţele în rulotă să vină să campeze la noi”, spune primarul.

Campioana fondurilor europene, Ciugud a devenit un magnet şi pentru alte investiţii private. În comună e acum cel mai mare teren de golf din România. La inaugurare a fost şi preşedinţele ţării, Klaus Iohannis.

 

Drumurile asfaltate dintre câmpuri atrag investitori în agricultură. Comuna se laudă că nu are asistaţi social. Şi nici şomeri!

SURSA: stiri.tvr.ro