El a explicat că România şi toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa, de la 1 ianuarie 2012, ouăle marcate cu cifra trei, care semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite.

“CE a interzis de la 1 ianuarie 2012 creşterea găinilor în baterii convenţionale iar România, alături de toate celelalte state membre, nu va mai putea comercializa de la această dată ouăle marcate cu cifra trei. Autoritatea Veterinară va întări controalele astfel încât piaţa românescă să nu fie invadată de cantităţi mari de stocuri de ouă din ţările membre pe care nu le vom mai putea desface după 1 ianuarie 2012”, a precizat  preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Acesta a subliniat că în România situaţia este sub control deoarece industria avicolă românească a înţeles, încă din anii trecuţi, că trebuie să investească pentru a face faţă normelor europene.

Potrivit datelor furnizate de preşedintele ANSVSA, la ora actuală România deţine 178 de exploataţii avicole din care 29 de exploataţii care se află în situaţia de a nu corespunde normelor europene în privinţa creşterii păsărilor, dar 18 dintre acestea au anunţat că se vor alinia până la finele lui 2011. De asemenea, alte 9 exploataţii comerciale vor face investiţiile pentru a respecta normele europene până la finele lunii iulie 2012, în situţia de a fi închise fiind doar două exploataţii.

Dacă în toate cele 178 de exploataţii sunt crescute aproape şase milioane de păsări, în cele 29 de exploataţii încă neconforme sunt un million dintre păsări.

Preşedintele ANSVSA a precizat că toate cantităţile de ouă marcate cu cifra trei, din producţie proprie, care nu vor fi comercializate până la finele anului, vor putea fi trimise către industrializare.

Te-ar putea interesa și: