Încă 200.000 de angajaţi vor rămâne fără loc de muncă de la 1 februarie după ce li se termină perioada de şomaj tehnic. În semn de protest, sindicaliştii vor picheta luni Ministerul Finanţelor.

Sindicatele ameninţă cu greva dacă Guvernul nu prelungeşte aplicarea reglementărilor legale privind şomajul tehnic şi pentru anul 2010. Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu (foto), a spus că sindicaliştii vor ieşi în stradă, săptămâna viitoare, cerând Guvernului susţinerea şomajului tehnic, în condiţiile în care, de la 1 februarie, angajatorii sunt nevoiţi să trimită în şomaj permanent 200.000 de angajaţi.

“Vom avea în plus, de la 1 februarie, 200.000 de şomeri şi trebuie să existe un sistem de susţinere. Reglementările şomajului tehnic trebuie prelungite de la nouă luni la 12 luni”, a declarat Hossu.

El a explicat că legea şomajului tehnic este foarte potrivită pe o perioadă de criză pentru că prevede o partajare a efortului financiar între cei trei parteneri sociali astfel încât angajatul nu îşi pierde locul de muncă, dar primeşte un salariu mai mic, angajatorul suportă valoarea şomajului, iar statul plăteşte taxele. “Şomajul tehnic este un compromise care poate ajuta întreprinderile”, a spus liderul „Cartel Alfa”.

Luni începe pichetarea sediului Ministerului Finanţelor

Comitetul Confederal al „Cartel Alfa” a hotărât, luni, ca, de la începutul săptămânii viitoare, sindicaliştii să înceapă pichetarea sediului Ministerului de Finanţe, timp de aproximativ o oră şi jumătate zilnic. La pichet vor paricipa o sută de oameni în fiecare zi.

Hossu a precizat că va începe discuţii cu patronatele din industrie, astfel încât, până joi, să înceapă un demers comun pentru prelungirea în 2010 şomajului tehnic, care reprezintă o partajare a responsabilităţilor între angajator, angajat şi stat.

“Ne pregătim de proteste, vom începe cu mici manifestări în teritoriu şi n-o să lipsească nici umorul negru. Îl vom întreba pe ministrul Vlădescu unde e lanţul slăbiciunilor sau la ce flaut cântă”, a mai spus Hossu, făcând referire la cei doi consilieri ai ministrului Finanţelor, Andrei Gheorghe şi Dan Bittman.