De aceea, tot mai mulți experți se întreabă dacă nu cumva campania de vaccinare cu a treia doză este ratată, luând ân calcul cât de periculoasă este varianta Delta, scrie AP. 

„Nu vrem oare să ne potrivim cu noile tulpini care sunt cel mai probabil să circule?”, se întreabă dr. Cody Meissner de la Tufts Medical Center, consilier FDA, adresându-se experților de la Pfizer, relatează AP.

„Nu înțeleg prea bine de ce nu vizăm varianta Delta, pentru că noi ne confruntăm chiar acum cu ea”, a declarat și dr. Patrick Moore de la Universitatea din Pittsburgh, în condițiile în care experții guvernamentali dezbat dacă e timpul pentru a treia doză de la Moderna.

Luna trecută, FDA a autorizat administrarea de doze suplimentare din serul original Pfizer, după ce studiile au arătat că funcționează încă suficient de bine împotriva Delta. Acum FDA analizează dovezi privind o a treia doză de la vaccinurile originale Moderna și Johnson & Johnson.

Vaccinurile rămân eficiente împotriva spitalizării și decesului, chiar și după apariția variantei Delta

Dar Pfizer și Moderna au început deja să testeze doze experimentale pentru varianta Delta și o altă variantă, pentru a vedea dacă este necesară o modificare privind variantele viitoare ale virusului.

Compania are în curs studii privind persoanele complet vaccinate care au fost de acord să testeze o doză de rapel ajustată pentru a se potrivi cu varianta Delta.

Un vaccin actualizat împotriva Delta ar ajuta la asigurarea unui tampon împotriva mutațiilor virusului

Vaccinurile folosite în SUA rămân deocamdată eficiente împotriva spitalizării și decesului, chiar și după apariția variantei Delta. Studiile arată că o doză suplimentară din formulele originale ale vaccinului poate spori imunitatea și în cazul variantei Delta.

Totuși, pentru că Delta este acum versiunea dominantă a virusului la nivel mondial, aproape sigur va fi un strămoș comun pentru orice variantă viitoare a virusului, mai ales în rândul celor nevaccinați, a declarat Trevor Bedford, biolog și expert în genetică la Fred Hutchinson Cancer Research Center. Un vaccin actualizat anti Delta ar ajuta la asigurarea unui tampon împotriva acelor mutații suplimentare, a adăugat el.

Ca mulți oameni de știință, Bedford se așteaptă ca și coronavirusul să se transforme dintr-o criză globală într-o amenințare constantă a iernii, precum gripa, ceea ce ar putea însemna administrarea anuală de boostere în combinație cu vaccinul antigripal.