Fabrica Nokia din Jucu, Cluj se închide deoarece aici se fabrică telefoane low-end (mai puţin performante), iar astfel de terminale nu mai sunt la modă în Europa, majoritatea utilizatorilor preferând telefoanele inteligente cu ecrane sensibile la atingere.

“Telefoanele low-end sunt, în schimb, foarte căutate în India şi China şi era o problemă pentru noi să fabricăm telefoanele aici şi să le exportam în Asia”, a declarat Elop.

Angajaţii români vor continua să lucreze la fabrica Jucu din Cluj până la sfârşitul acestui an, însă, vor fi plătiţi până în luna martie a anului viitor. Întrebat de ce se închide fabrica de la Cluj şi de ce nu se fabrică aici smartphone-uri, Elop a declarat că nu se pune aşa problema pentru că nici la celelate fabrici ale companiei  din Salo, Finlanda, Komarom, Ungaria și Reynosa, Mexic nu se va mai pune accentul pe asamblarea de terminale, ci se vor concentra pe producţia de software. Planul este ca acestea să se concentreze pe clienți, software dedicat în mod specific piețelor și personalizarea pachetelor de vânzare

Românii vor beneficia de suport pentru găsirea altor slujbe

Nokia poartă discuţii cu oficilităţile locale şi cu cele de la Bucureşti pentru a oferi persoanelor disponbilizate posibilitatea de a-şi găsi un alt loc de muncă. De asemenea, finlandezii poartă discuţii cu diverse companii pentru a prelua fabrica de la Jucu. Întrebat dacă Nokia are de gând să deschidă o fabrică în Republica Moldova, Elop a răspuns cu un NU categoric. “Nu vom deschide o altă fabrică în Europa şi în niciun caz în Republica Moldova”.

Emil Boc ştia de ieri de decizia Nokia
Emil Boc, premierul României, ştia de decizia finalndezilor de a închide fabrica de la Cluj de ieri. Elop a declarat ca oficialităţile române ştiau de 18 ore de închiderea fabricii. Întrebat dacă se aşteaptă la proteste din partea angajaţilor români aşa cum s-a întâmplat şi în alte locuri unde Nokia şi-a închis operaţiunile, Elop a spus că "este în interesul tuturor să continuăm producţia de telefoane la Jucu şi să o facem la cele mai înalte standarde".

Fabrica Nokia de la Jucu a fost construită în anul 2007 și pentru modernizarea parcului industrial Tetarom 4, Statul Român a cheltuit 21 de milioane de euro. Toate nevoile Nokia au fost îndeplinite până în prezent, mai puțin pista pentru avioane de mare tonaj din cadrul Aeroportului Internațional Cluj. De la drumuri de acces, alimentare cu energie electrica, iluminat stradal și alte utilitățile pentru buna funcționare, toate au fost construite la Nokia.

În 2007, Nokia a investit 60 de milioane de euro și a promis că numărul angajaților va ajunge la 15.000.
Nokia România a făcut un profit net de 43 milioane euro anul trecut, în creştere cu 14% faţă de 2009, iar numărul anagajaţilor era de 1.670 de persoane, conform datelor de la Ministerul Finanţelor. Numărul real al oamenilor care muncesc la fabrica Nokia este mai mare deoarece compania foloseşte şi oameni angajaţi prin companii care oferă leasing de personal.