Din 2011 până în prezent, în perimetrul cuprins între Universitate și Romană, Cișmigiu și Grădina Icoanei, au fost livrate 242 de apartamente noi, în nouă blocuri distincte. Stocul de unități disponibile spre vânzare a fost suplimentat recent cu alte 84, din cadrul a trei proiecte care vor fi livrate anul acesta, se arată într-o analiză realizată de HomeFinders.

Oferta din zona ultracentrală este în creștere, însă la nivel de tranzacții și de ocupare a apartamentelor disponibile, zona încă nu s-a dezmorțit. Dintre cele nouă proiecte reprezentative livrate din 2011 până în prezent, doar două s-au vândut integral: Palazzo Lucilla și Urban Spaces. Astfel, pe piață mai sunt disponible la vânzare unități promovate încă din anul 2011, iar într-un proiect de dimensiuni medii livrat în anul 2013, cu 52 de unități, 33 de apartamente mai sunt disponibile, ceea ce înseamnă că s-au tranzacționat doar 36,5% din stocul total de unități.

Pe segmentul de lux, anul acesta sunt deja în curs de livrare 84 de apartamente, ale căror prețuri pornesc de la 2.300 de euro pe metru pătrat util plus TVA. Până acum a fost vândut un singur apartament din acest stoc nou.

Prețurile medii de listă ale apartamentelor noi variază foarte mult în funcție de vecinătăți, însă majoritatea sunt similare cu cele de pe segmentul mediu-superior din Nordul Capitalei. Ele pornesc de la 1.300 de euro plus TVA și ajung chiar și la 2.750 de euro plus TVA, prețuri raportate la metru pătrat util. O medie a prețurilor de listă ale apartamentelor noi din ultracentru se ridică la 1.930 de euro pe metru pătrat util.

„Comparativ cu piețele rezidențiale dezvoltate, prețurile apartamentelor din zona ultracentrală a Capitalei sunt mai mici decât cele din zone de pe segmentul premium din Nord. Prețurile accesibile nu sunt suficiente pentru a atrage cumpărătorii, care astăzi sunt mai interesați de priveliştea din apartament și de vecinătăți”, afirmă Daniela Drăghici, consultant HomeFinders.

Timpul mediu de vânzare al apartamentelor noi din ultracentru este cu 50% mai mare decât în Nordul Capitalei, potrivit consultanţilor companiei. Principalele motive pentru care apartamentele noi se tranzacționează dificil sunt reprezentate de caracteristicile zonei. Întrucât aici există foarte puține terenuri și au dimensiuni mici, blocurile noi sunt înghesuite, iar apartamentele au vederi obturate. Totodată, blocurile noi au un număr mic de locuri de parcare. Un alt factor care influențează decizia cumpărătorilor îl constituie vecinătățile. Proiectele noi se învecinează cu blocuri vechi, încadrate pe lista de risc seismic, naționalizate sau ocupate abuziv.