Stelian Bujduveanu, liderul consilierilor generali PNL din cadrul Primăriei Municipiului București, o critică dur pe Gabriela Firea, primarul-general al Capitalei, pe tema poluării: „Starea de nervozitate a Primarului General (…) dovedește că este complet depășită și de această situație”, scrie liberalul pe pagina sa de Facebook.

Bujduveanu acuză Primăria condusă de Gabriela Firea că a elaborat şi aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului de-abia în 2018, dar şi aşa documentul a rămas în proporţie de 95% doar pe hârtie. Între timp, s-a ajuns la o situaţie foarte gravă privind poluarea, care afectează sănătatea oamenilor, dar atrage după sine şi amenzi de la Comisia Europeană. În plus, Bucureştiul generează acum circa 20% din cantitatea totală de deşeuri la nivel naţional, atrage atenţia Stelian Bujduveanu.

„Acum înțelegeți de ce este doamna Firea nervoasă? Dincolo de faptul că mai are 3 luni și pleacă de la Primăria Generală?”, se întreabă liberalul în încheierea mesajului său.

Mesajul consilierului general PNL

„Starea de nervozitate a Primarului General în chestiunea poluării din București și faptul că se ceartă, din nou, cu ONG-urile, cu CSAT, cu cine nimerește dovedește că este complet depășită și de această situație. Faptele sunt următoarele și demonstrează că Gabriela Firea nu a făcut nimic pentru gestionarea poluării din Capitală: de-abia în 2018 municipalitatea a elaborat și aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului, un document care a rămas, în proporție de 95%, doar pe hârtie.

Ce trebuia să facă Firea pentru a combate eficient poluarea? Să asigure fluidizarea traficului, să îmbunătățească parcul auto al STB, să încurajeze folosirea transportului în comun, să creeze zone de emisii reduse, eficientizarea consumului de energie termică prin reabilitarea rețelelor de distribuție primară și secundară a energiei termice. Ce a făcut Gabriela Firea, în schimb, în condițiile în care cantitatea de deșeuri generată la nivelul Capitalei reprezintă circa 20% din cantitatea totală la nivel național?

Aproape nimic din măsurile menționate mai sus. Mai mult, Primăria Generală condusă de Gabriela Firea nu a făcut nimic nici pentru a avea un sistem de măsurare a calității aerului, care să indice sursa poluării, și a ignorat complet subiectul, în ciuda faptului că bugetul Primăriei Generale prevedea fonduri alocate pentru acest sistem. În plus, Comisia Europeană a deschis procedură de infringement împotriva României din cauza poluării deoarece administrații precum cea condusă de Gabriela Firea nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului.

Acum înțelegeți de ce este doamna Firea nervoasă? Dincolo de faptul că mai are 3 luni și pleacă de la Primăria Generală?”