Contribuţiile de asigurări sociale pentru persoanele plătite prin contracte de drepturi de autor sunt reţinute şi virate direct de angajatori, începând de astăzi, luni, 13 septembrie.

Noul act normativ, OUG 82/2010, a fost publicat vineri în Monitorul Oficial şi reface reglementările altei Ordonanţe de Urgenţă adoptate în această vară de Executiv (OUG 58/2010) privind contribuţiile sociale din activităţi independente.

Noile prevederi legale au în vedere reţinerea la sursă a contribuţiilor pentru şomaj şi pensie datorate de beneficiarii drepturilor de autor.
Asigurările sociale datorate de către cei care încasează venituri din drepturi de autor sau convenţii civile sunt de 10,5% – contribuţia la asigurări sociale de pensii şi 0,5% – contribuţia la şomaj.

Scopul adoptării acestei OUG a fost de a elimina haosul instalat în urmă cu o lună la casieriile Agenţiilor guvernamentale unde cei plătiţi pe contracte de drepturi de autor s-au înghesuit să-şi depună declaraţiile şi să plătească sumele datorate pentru fondurile de şomaj şi pensie.
“Lucrul cel mai important pe care l-am corectat, şi care va funcţiona începând de luni, 13 septembrie, este cel legat de stopajul la sursă”, a spus ministrul Muncii, Ioan Botiş, după adoptarea de către Guvern a actului normativ.

vezi aici OUG 82/2010