Ideea a fost susţinută şi de fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a avertizat că Ucraina 'riscă să se prăbuşească dacă nu primeşte cât mai repede un ajutor masiv'. În opinia sa, 'comunitatea internaţională nu acordă Ucrainei atenţia de care această ţară are nevoie în acest moment'.

'Ucraina nu face faţă asaltului militar şi financiar', a subliniat la rândul său miliardarul american George Soros. Acesta consideră că preşedintele rus Vladimir Putin are un 'proiect precis pentru destabilizarea şi distrugerea Ucrainei'.

'Istoria va judeca Occidentul în funcţie de ce a făcut în anul 2015 pentru Ucraina, nu în funcţie de ce s-a făcut împotriva Rusiei', a apreciat la rândul său Larry Summers, fostul consilier al preşedintelui Barack Obama.

Responsabilii ucraineni prezenţi la Forum au vorbit despre planurile iniţiate recent sau avute în vedere de guvernul de la Kiev pentru combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea climatului pentru afaceri, dar personalităţile occidentale prezente au primit aceste declaraţii cu prudenţă.

'Toate intenţiile dumneavoastră sunt bune (…), însă anunţarea unui lucru este ceva, iar aplicarea lui este altceva', a remarcat Barroso, amintind de îndelungata istorie a relaţiilor cu preşedinţii ucraineni care au făcut promisiuni pe care nu le-au respectat.

Aceste declaraţii au stârnit dispute între ucrainenii prezenţi la eveniment. Astfel, în timp ce Olexandr Iaroslavski (aflat în topul celor 15 ucraineni cei mai bogaţi) l-a aprobat pe Barroso afirmând că guvernul de la Kiev nu face nimic pentru mediul de afaceri, fostul director al reprezentanţei Microsoft în Ucraina, Dmitro Cimkiv (în prezent responsabil al Administraţiei prezidenţiale de la Kiev însărcinat cu procesul de reformă) a apreciat că o astfel de acuzaţie este injustă. 'Comunitatea internaţională (…) ne cere să alergăm la un maraton la fel de repede ca la un sprint, fără să ţină cont de faptul că sângerăm pe plan financiar şi militar', a răspuns acesta criticilor exprimate.

Venită la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a pleda cauza ţării sale, ministrul ucrainean al finanţelor, Natalie Jaresko, a subliniat costul exorbitant al războiului împotriva separatiştilor proruşi, care este cuprins între 5 şi 7 milioane de dolari pe zi. Ea negociează în prezent cu Fondul Monetar Internaţional un nou program de ajutor financiar şi a confirmat recent posibilitatea unei reeşalonări a datoriei Ucrainei.

Această ţară a primit deja 5 miliarde de dolari dintr-un ajutor financiar de 27 de miliarde, dar suma, deşi considerabilă, este de departe insuficientă pentru o economie ce trebuie să susţină un război.

AGERPRES