Companiile americane Exxon Mobil şi Chevron, cea anglo-olandeză Royal Dutch Shell şi cea britanică BP acumulează, în prezent, o datorie totală de 184 miliarde dolari, dublă faţă de cea din 2014, când au început să scadă preţurile. 

Preţul barilului de petrol Texas, de referinţă în SUA, a scăzut de la un nivel maxim de 107 dolari la mijlocul lui 2014 la un minim de 27 dolari la începutul acestui an şi, în prezent, continuă să se situeze sub 50 de dolari. 

Prăbuşirea preţului petrolului a avut un puternic impact asupra rezultatelor trimestriale ale marilor companii energetice din lume, cum este cazul Chevron, care, nu că a înregistrat o diminuare a profitului, dar a avut două trimestre consecutive de pierderi. 

În ultimele luni, conducerea acestor patru mari giganţi petrolieri au încercat să calmeze pieţele, dând asigurări că vor fi capabile să genereze suficiente fluxuri de capital în 2017 pentru a finanţa noi investiţii şi a continua să distribuie dividende. 

Dar unii acţionari s-au arătat sceptici, cum este cazul lui Michael Hulme, director al unui fond de investiţii cu acţiuni la Shell şi Exxon Mobil, care a declarat pentru WSJ că menţinerea actualelor dividende de 50 sau 60 de dolari este "nesustenabilă". 

Companiile petroliere au răspuns la aceste îndoieli precizând că deţin diferite instrumente pentru a face faţă problemei datoriilor, de la vânzarea de active până la a oferi acţionarilor mai multe acţiuni în schimbul dividendelor efective. 

În cazul Exxon Mobil, directorul general, Rex Tillerson, a dat asigurări, recent, că îşi menţine angajamentul de a continua să plătească dividende şi a reamintit că de peste trei decenii au tot crescut plăţile în efectiv către acţionari.

SURSA: Agerpres