Astfel, conform ultimului raport al Trezoreriei, Japonia a cumpărat obligațiuni emise de statul american în valoare de 1.038,9 miliarde de dolari, în timp ce expunerea chinezilor este de 1.132,6 miliarde de dolari, în timidă dar continuă scădere.

Dacă trendul se menține, cel mai probabil că cifrele pe luna decembrie 2011 ne vor arăta că Japonia a devenit cel mai mare creditor extern al Americii.
Și pentru că vorbim de îndatorare, trebuie remarcat că datoria Statelor Unite către creditori externi tocmai a depășit recordul precedent și a ajuns la nivelul de 4.750,9 miliarde de dolari în luna noiembrie a anului trecut.

Conform unor date prelucrate de The Economist și furnizate de McKinsey, Japonia este țara cu cea mai mare datorie guvernamentală și cea mai mare datorie totală din lume. Astfel, datoria guvernamentală a niponilor este în jur de 225% din PIB, în timp ce datoria totală a ajuns la 512% din PIB.

Statele Unite ale Americii au o datorie guvernamentală de 80% din PIB, în timp ce datoria totală este de 280% din PIB.

Marea Britanie are o datorie totală de 507% din PIB, în timp ce Franța se poate lăuda cu "doar"  346%, cu puțin sub Spania, care are o datorie de 363% din PIB. Elveția, Coreea de Sud și Italia au fiecare câte 314% din PIB, în timp ce nemții deja stau mult mai bine: 278%. De asemenea, Canada are o datorie totală de 276% din PIB.

Statele care au o datorie totală de sub 200% sunt statele BRIC: China (184%), Brazilia (148%), India (122%) și Rusia (72%).

Raportul catastrofal al Morgan Stanley

Un raport şocant al Morgan Stanley arăta că situaţia economică a Marii Britanii este cu mult mai fragilă decât credem. Deşi datoria publică nu este de natură să nască îngrijorări, dacă vedeţi cifrele privind datoria consolidată s-ar putea să nu vă vină să credeţi.

Astfel, datoria consolidată, ce cuprinde datoria instituţiilor financiare, instituţiilor nefinanciare, cea guvernamentală şi cea a gospodăriilor populaţiei, se apropie de 1.000% din PIB! Altfel spus, întreaga povară a datoriei poporului şi firmelor britanice este de zece ori mai mare decât produsul intern brut al ţării, adică decât tot ceea ce produce economia britanică în decursul unui an.

Un grafic care s-a răspândit pe blogurile economice în ultimele zile şi care are ca surse Haver Analytics şi Morgan Stanley Research indică o datorie consolidată de circa 950% din PIB.

În aceste condiţii, războiul declaraţiilor dintre Franţa şi Anglia s-ar putea să se termine prost pentru britanici, în condiţiile în care agenţiile de rating, pieţele şi chiar şi populaţia au devenit foarte atente la cifrele macroeconomice şi mai ales la riscurile pe care le-ar putea ascunde.

De altfel, la începutul anului 2010, consultanţii de la compania de cercetare McKinsey au arătat că, în 2008, Marea Britanie ajunsese cea mai îndatorată ţară din rândul marilor economii ale lumii, cu o datorie totală de 481% din PIB, fiind chiar mai îndatorată decât Japonia.