Datoria publică a crescut cu 17.000 de euro pe minut, într-un an. Creşterea economică e pe împrumut!

Datoria directă a statului era, la finalul lunii mai, de 278 miliarde de lei (61,7 miliarde de euro), cu 20 de miliarde de lei mai mare ca în mai 2015. Datele aparţin Ministerului de Finanţe.

Ieftinirea creditelor în lei a determinat statul român să se împrumute mai mult în monedă naţională decât euro sau dolari. Cu tot cu datoria garantată de stat, soldul total al statului a ajuns, la finalul lunii mai, la 322 de miliarde de lei (echivalentul a 71,5 miliarde de euro), în creştere cu 49 de miliarde de lei faţă de mai 2015.

Datoria statului ca pondere în PIB este de 38,5%, sub 60%, pragul care indică o problemă la nivel de UE. "Datoria publică a României conform metodologiei UE s-a situat la un nivel sustenabil  de 38,5% din PIB la sfârșitul luni 2016, cu mult sub plafonul de 60% stabilit prin Tratatul de la Maastricht. De altfel, pe întreaga perioadă, inclusiv cea de criză financiară și economică, România s-a situat printre statele membre UE cel mai puțin îndatorate. Astfel, la nivelul ţărilor membre ale Uniunii Europene, la sfârşitul lui 2015, România s-a situat pe locul 5 între statele membre UE cu cel mai scăzut nivel de îndatorare după Estonia (9,7%), Luxemburg (21,4%), Bulgaria (26,7%) și Letonia (36,4%). Și tot la finalul lui 2015, media celor 28 de state ale UE se situa la 85,2%", potrivit datelor MFP.

Cristian Păun, profesor de Economie, a declarat pentru Capital.ro că această majorare a datoriei publice "Această dezvolvare pe datorie a României e foarte periculoasă pentru viitor. Este o caracteristică a ultimilor 4-5 ani. Datoria publică a crescut simţitor în ultimii ani". Potrivit acestuia, şi reducerea TVA a acutizat nevoia de finanţare suplimentară a statului! "Consumul nu a crescut semnificativ faţă de reducerea TVA", a spus Păun.