Datoria publică a Italiei ar putea urca în 2021 la un nou record postbelic, de 158,5% din PIB, depăşind nivelul de 155,6% din PIB, stabilit în septembrie ca ţintă pentru 2021, informează Reuters.  Anunțul a fost făcut de o sursă guvernamentală.

Potrivit sursei citate, noua estimare reflectă impactul unui pachet de stimulare în valoare de 32 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) anunţat săptămâna aceasta, care va duce deficitul bugetar din 2021 la 8,8% din producţia naţională, în creştere faţă de nivelul de 7% vizat anterior.

În ceea ce privește cheltuielile suplimentare, acestea urmează să fie folosite pentru a sprijini serviciul naţional de sănătate greu de finanţat, pentru a finanţa subvenţii şi programe destinate întreprinderilor forţate să închidă operaţiunile din cauza blocării coronavirusului şi pentru a asigura acoperirea amânării termenelor de plată a impozitelor.

Datoria Italiei a crescut semnificativ

Guvernul Italian are în plan să își actualizaze  obiectivele referitoarela datorie şi deficit în aprilie.

Totuși, este de menționat faptul că, în prezent, datoria publică uriaşă a guvernului de la Roma este a doua cea mai mare din zona euro după cea a Greciei. Cu toate acestea, în pofida prognozelor mai mari pentru 2021, cifra datoriei pentru 2020 se aşteaptă să fie mai mică decât cea estimată anterior, a spus sursa, cerând să nu fie numită.

Roma este însă optimistă și se aşteaptă acum ca raportul datorie şi PIB să fie de 156,5% în 2020, sub obiectivul oficial stabilit în septembrie, de 158%, care anterior era cel mai înalt nivel de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

În ceea ce privește deficitul din anul 2020, se pare că acesta este estimat între 10,5% şi 10,8% din producţia naţională. Cifrele finale ale deficitului şi datoriilor pentru anul trecut urmează să fie publicate de biroul naţional de statistică, ISTAT, în luna martie.