Klaus Iohannis va candida la alegerile prezidențiale din toamnă, din partea PNL, iar de data aceasta adversarul principal nu va mai fi din PSD. Conform mai multor date interne din toate partidele, intrate în posesia Capital, candidatul care ar avea cele mai mari șanse în lupta cu actualul președinte ar fi Dan Barna.

În vârstă de 43 de ani, liderul USR are un profil destul de curat. Ca și Iohannis este legat de Sibiu, locul unde s-a născut și unde a copilărit. A absolvit cu brio Facultatea de Drept din cadrul Universității din București, iar apoi un master în Management de Proiect la Politehnică. Acesta este și expert în Fonduri Europene certificat de Institutul de Politici Europene din Berlin.

De altfel, Dan Barna a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, în Guvernul Cioloș. Soția acestuia, Olguța Totolici a terminat și ea tot Facultatea de Drept a Universității București,  în 2004. În același timp a absolvit și modului franco-juridic de la București, în cadrul Universității de la Sorbona. A urmat un master la Institutul de Științe Politice din Paris în perioada 2004/2005, un master în Comunicare și Resurse Umane la SNSPA (2006-2008), și-a dat doctoratul în dreptul muncii la Universitatea Titulescu din Capitală și a absolvit în 2019 un MBA la Universitatea din Hull, se arată în contul de Linkedin al acesteia. De aproape zece ani, Olguța lucrează la Petrom.

Figură nouă pe piață, dublată de un mandat prezidențiabil slab în prima parte a lui, Dan Barna are mari șanse să producă o surpriză de proporții în turul 2 la prezidențiale.

PSD nu are până la această oră un candidat pentru șefia statului și este măcinat de luptele interne pentru președinția partidului. Conform sondajelor, nicio figură notorie din PSD nu ar avea vreo șansă să ajungă la Cotroceni. Doar o minune și un candidat din joben ar putea salva PSD de la o prăbușire fără precedent. În acest moment, nu au șanse la turul 2.