"Nu cred în creşterea economică de 2,5% (pe care este fundamentat proiectul bugetului – n. r.) anul viitor sub nicio formă, în sensul în care nu am cum să cred într-o creştere sub 3%. Cred foarte mult că vom avea venituri peste cele prognozate. Mă bazez şi pe conformarea la plată şi pe acţiunile ANAF şi pe o creştere economică mult mai mare decât cea prognozată", a afirmat Vâlcov, la Palatul Parlamentului.

Nivelul veniturilor bugetare pentru anul 2015 a fost subiectul pe care autorităţile române nu au ajuns la un acord în cadrul negocierilor recente cu Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional /FMI/ şi Comisiei Europene, în proiectul de buget fiind prevăzut un nivel mai prudent pentru încasările bugetare pentru anul viitor, care însă pot fi ajustate ulterior în funcţie de evoluţia din prima parte a anului.

Veniturile suplimentare pe care autorităţile le aşteaptă pentru prima parte a anului 2015 ar putea fi utilizate pentru promovarea unei reduceri de TVA din a doua jumătate a anului 2015, fie o reducere pe ansamblu a cotei de 24%, fie o reducere de la 24% la 9% pentru anumite categorii de alimente – carne, legume-fructe.

"Dacă vom avea patru miliarde de lei în plus în primul semestru (venituri bugetare colectate suplimentar faţă de nivelul prognozat – n.r.), opţiunea mea este de a opera o reducere pe ansamblu a cotei de TVA, dar decizia se va lua în Guvern. Decizia primului ministru este prioritară, eu va trebui să-l conving", a declarat ministrul Darius Vâlcov.

Dacă încasările suplimentare vor fi mai mici, a adăugat oficialul MFP, spre exemplu de un miliard de lei, atunci ar putea fi compensat integral impactul reducerii TVA la carne (pentru al doilea semestru din 2015 – n. r.).

Vâlcov a precizat că impactul reducerii TVA la carne, de la 24% la 9%, este de 1,6 miliarde lei pe un an, iar la legume-fructe de 0,9 miliarde lei. Oficialul MFP a arătat că o decizie privind reducerea TVA nu poate fi anunţată mai devreme de aprilie – mai, până când nu vor fi centralizate datele oficiale pe primul trimestru din 2015.

În cazul unei reduceri pe ansamblu a cotei de TVA este de 2,2 miliarde lei pe an pentru fiecare punct procentual de TVA care se reduce. Pentru ultimul semestru din 2015, impactul ar fi de un miliard de lei pentru fiecare punct procentual care s-ar reduce din cota de TVA.

AGERPRES