Consilierul premierului Viorica Dăncilă și totodată mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea a anticipat o scădere a ROBOR după măsurile luate de executiv. Dacă acesta a fost sau nu motivul este totuși greu de spus. Totuși de remarcat că indicele ROBOR a ajuns, în ajun de an nou, la cel mai scăzut nivel din ultimele 6 luni. Principalii indici ROBOR în funcție de care sunt calculate ratele creditelor și-au menținut, luni, în ultima zi a anului, tendința de echilibru din cursul lunii decembrie 2018, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat luni, la 3,02%, nivel stabilit joi, în scădere de la 3,03% luni 24 decembrie. Cel mai recent, un nivel mai redus a fost înregistrat la data de 21 iunie 2018, când a fost de 2,95%.

În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a scăzut luni la 3,30%, după ce timp de șase zile lucrătoare a fost la 3,33%, nivel la care a scăzut la 19 decembrie de la 3,34% la 18 decembrie. La un nivel mai redus de 3,30% a fost ROBOR la 6 luni la data de 2 iulie 2018, când a fost de 3,29%.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a coborât luni la 3,42%, accentuând tendința de scădere, după ce timp de trei zile lucrătoare a fost la 3,43%, nivel la care a ajuns luni 24 decembrie de la 3,44% vineri 21 decembrie.