"Vă mărturisesc că la începutul mandatului meu, în anul 2012, doream foarte tare să reducem TVA, dar nu eram atât de optimist. Astăzi, suntem într-un moment în care nu mai vin să vă promit, ci de câteva zile vorbim deja de un TVA redus şi sper ca, în câteva zile – săptămâni – luni, să vorbim şi despre efectele acestei reduceri (…) Statisticile arată că România are nevoie în momentul de faţă, dar şi dumneavoastră producătorii, procesatorii, aveţi nevoie de relansarea consumului, aveţi nevoie de o piaţă mai mare, de un consumator puternic, iar eu cred că reducerea TVA poate să asigure atingerea acestui obiectiv. Sigur că nu sunt convins că reuşim într-un timp foarte scurt. Nu vom reuşi numai cu consumatorii din ţara noastră de aceea poate că, în dezbaterile de astăzi discutăm să vedem ce putem face, paşii următori pentru a depăşi piaţa naţională pe care ne batem în momentul de faţă, fie că este vorba despre produsele de carne, fie de cele din lapte", a afirmat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

El a subliniat că ministerul face "eforturi pentru găsirea unor pieţe externe mai mari decât piaţa europeană, cum sunt cele din ţările arabe şi chiar cea din SUA", precizând că va face o vizită pe continentul american în scurt timp.

Daniel Constantin a amintit de problemele cu care s-a confruntat sectorul de lapte în ultimii ani, mai ales din cauza importurilor, dar şi a lipsei de competitivitate a producătorilor români, dar şi generate de faptul că nu au existat suficiente ferme de producţie, de reproducţie, "situaţii care s-au mai rezolvat şi s-au corectat cu ajutorul fondurilor europene".

El a subliniat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pe perioada 2014-2020 vine şi continuă linia de dezvoltare care pune accent pe dezvoltarea fermelor de producţie şi a reproducţiei.

"Mă bucur foarte tare că sectorul de producţie alimentară depăşeşte constant, ca şi procent din PIB, sectorul de agricultură, creştere care, de multe ori, s-a bazat pe ceea ce au însemnat importurile, cel puţin în sectorul de carne. M-aş bucura foarte tare ca prin aprobarea Programului de Dezvoltare Rurală, prin relansarea consumului care va duce la creşterea producţiei şi competitivităţii, odată cu reducerea TVA, să putem să rezolvăm problemele pe care le au producătorii", a subliniat Constantin.

În cadrul conferinţei Meat&Milk, producătorii, procesatorii de lapte şi carne şi fermierii prezenţi i-au mulţumit ministrului pentru reducerea TVA la alimente şi unii dintre aceştia precizând că există deja o creştere a consumului produselor din carne.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: