Numeroase Guverne din ţările membre ale Uniunii Europene, încearcă să combată fenomenul obezităţii prin introducerea unor legi care să îi determine pe cetăţeni să adopte o alimentaţie mai sănătoasă, comentează Der Spiegel în ediţia electronică.

Potrivit Der Spiegel, Guvernul spaniol vrea să impună restricţii în ceea ce priveşte grăsimile nesaturate, Danemarca va impozita în curând dulciurile, iar în România, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, intenţionează să introducă o taxă pentru mâncărurile nesănătoase.

Nemţii vor să interzică unele reclame

De asemenea, în Germania, anumiţi oficiali din Berlin vor ca Guvernul să ia măsuri împotriva obezităţii. Într-un interviu acordat luni publicaţiei Rheinische Post, preşedintele Partidului Ecologist, Renate Kuenast, a declarat că vrea să interzică publicitatea pentru dulciuri destinate copiilor. “Campaniile agresive de publicitate, (ce au ca public-ţintă) copiii de 12 ani şi chiar mai mici ar trebui interzise”, a afirmat Kuenast. “Reclamele la alimente, în mare parte la dulciuri, nu ar trebui difuzate în timpul emisiunilor pentru copii. (…)”, a adăugat ea.

Danezii pun taxă pe dulciuri

Autorităţile din Danemarca intenţionează să folosească politica fiscală ca o modalitate de a diminua consumul de dulciuri al populaţiei. O nouă taxă pentru ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri se va adăuga celei deja existente pentru sucuri carbogazoase şi va genera circa 1,5 miliarde de coroane daneze (circa 200 de milioane de euro) pe an la buget, potrivit unui studiu realizat de Confederaţia daneză a industriei alimentare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul persoanelor obeze s-a tripat din anii ’80 în numeroase ţări europene, rata în rândul copiilor fiind în continuă creştere. Studiile arată de mai mulţi ani că germanii sunt între cei mai obezi din Europa, alături de greci şi britanici.

SURSA:Mediafax