Este scandal total pe scena politică din România. Premierul Viorica Dăncilă trăiește zile negre. Practic, în doar câteva zile I se va decide soarta. Este pentru prima dată când Opoziția are o șansă reală să demită Executivul printr-o moțiune de cenzură. Dăncilă și PSD nu au reușit să adune o majoritate și evită votul în Parlament pentru reconfigurarea politică a Guvernului, care nu va fi nici săptămâna viitoare, spun surse din PSD.

Surse din PNL spun că Opoziția se bazează pe 242 de parlamentari, cu 9 voturi mai mult decât necesarul de 233 pentru a trece moțiunea de cenzură. În ultimele zile, liberalii au obținut promisiunea fermă a mai multor partide din Opoziție că vor semna și vota moțiunea.

„Avem decizie de semnare a moțiunii din partea PNL, USR, PMP, UDMR. Am discutat și cu ALDE și urmează o discuție cu Pro România. Luni colectăm efectiv semnăturile. Marți vom ști exact pe ce ne bazăm”, a declarat liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, pentru Digi24.ro.

În total, PNL, USR, PMP și UDMR au 181 de parlamentari. Surse politice susțin că de la minorități, opoziția ar strânge doar 3 semnături din 17. Pro România are în total 26 de deputați și 2 senatori. Cei din ALDE au în total 21 de parlamentari, însă în urma scandalului din partid, o parte dintre ei ar susține în continuare Guvernul.

Adunați toți parlamentarii care ar putea semna moțiunea, în cazul în care cei din Pro România și o parte dintre parlamentarii ALDE vor susține demersul Opoziției, s-ar strânge 237 de semnături. De la ALDE, cel mai probabil nu vor semna moțiunea senatorii Daniel Zamfir și Teodor Meleșcanu și un grup de cel puțin 5 deputați, indiferent de decizia partidului.

În cazul în care unul dintre cele două partide, ALDE sau Pro România decide să nu susțină moțiunea, demiterea Guvernului devine aproape imposibilă. Fără ALDE, Opoziția are cel mult 212 voturi, iar fără Pro România, 215 voturi.

Dăncilă trage de timp pentru că speră să obțină voturi suficiente pentru a trece Guvernul prin Parlament. Liderii PSD poartă și ei negocieri pentru votul prin care premierul ar putea să își impună remanierea.

În această situație, social democrații au 204 parlamentari, la care se mai adaugă 10 voturi promise de minoritățile naționale și câteva voturi de la ALDE. Dăncilă nu a renunțat la varianta Meleșcanu pentru președinția Senatului, în speranța că va convinge totuși o parte dintre parlamentarii ALDE să îi susțină Executivul. La fel ca în situația moțiunii, este nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Conform unor surse din PSD, în ședința CEx convocată pentru luni, liderii partidului vor decide să amâne cât mai mult momentul în care premierul va veni pentru vot în Parlament. „Exclus să vină săptămâna viitoare. Votul pentru restructurare ar putea avea loc după votul pentru moțiunea de cenzură a Opoziției.”, susțin surse din PSD.

Strategia Viorică Dăncilă este să aștepte moțiunea și mai apoi să aștepte decizia CCR pentru miniștrii respinși de președintele Klaus Iohannis.

Ludovic Orban își dorește să fie prim-ministru desemnat chiar și într-un guvern de tranziție. În același timp, surse politice susțin că președintele ar putea propune un premier chiar din interiorul Alianței USR-PLUS, chiar dacă, oficial, USR a anunțat că nu intră la guvernare, insă partenerii din PLUS, prin Dacian Cioloș, au dat de înțeles că ar putea face parte din Executiv.

Premierul propus are la dispoziție 10 zile pentru a-și constitui cabinetul și pentru a veni în Parlament pentru votul de încredere. Până la alegerile prezidențiale, România ar putea avea un nou Guvern.