În prezent, Dan Voiculescu este internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Vineri, 14 iulie, Dan Voiculescu a fost internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, surse din spital declarând că afecţiunea pentru care a fost adus din penitenciar este ‘una serioasă’. Deocamdată, el nu a fost supus unei intervenţii chirurgicale, au adăugat sursele citate.

‘Domnul Dan Voiculescu se află internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu probleme serioase şi vă aducem la cunoştinţă faptul că atât domnia sa, cât şi familia şi-au exprimat în scris dorinţa de a nu fi divulgate informaţii cu privire la starea de sănătate. Vă rugăm să luaţi act de aceste precizări şi să înţelegeţi că nu pot fi furnizate date cu caracter confidenţial’, se arată într-un comunicat postat pe site-ul spitalului.

Săptămâna trecută, Tribunalul Bucureşti a judecat o contestaţie a DNA, după ce Judecătoria Sectorului 5 a admis, pe 9 iunie, cererea de eliberare formulată de Dan Voiculescu.

Un procuror de la DNA a spus în sala de judecată că Dan Voiculescu nu a dat dovezi temeinice de îndreptare în penitenciar şi nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberare.

Procurorul a arătat că există o disproporţie mare între cele 56 de zile câştigate de Dan Voiculescu pentru munca depusă în penitenciar, faţă de cele 330 de zile acordate pentru lucrările redactate. Reprezentantul DNA a cerut instanţei să ţină cont şi de referatul Comisiei de la Penitenciarul Rahova, care nu a fost de acord cu eliberarea omului de afaceri.

‘Comisia a stabilit că scopul pedepsei nu a fost atins. Trebuie analizat comportamentul condamnatului, care transpare în procesul verbal întocmit de Comisia de la Penitenciarul Rahova. Vă rog să analizaţi dovezile temeinice de îndreptare. Voiculescu nu a avut un comportament merituos, ci unul obişnuit al oricărei persoane condamnate. Inculpatul nu a achitat prejudiciul din dosarul în care a fost condamnat şi nici măcar cheltuielile judiciare către statul român’, a mai spus atunci procurorul, care a subliniat faptul că Dan Voiculescu contestă în instanţe decizia pe latură civilă din dosarul ICA.

De cealaltă parte, avocatul lui Voiculescu, Florian Şurghie, a susţinut că omul de afaceri a avut un comportament normal în detenţie şi a fost recompensat de 12 ori, aceasta fiind o dovadă de îndreptare.

Avocatul a adăugat că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul din dosarul ICA deoarece are toată averea sub sechestru şi nu are disponibil ‘niciun leu’, cu excepţia pensiei.

‘A avut o atitudine respectuoasă faţă de personalul închisorii. A menţinut relaţii neconflictuale cu ceilalţi deţinuti. Să te menţii în relaţii neconflictuale şi cu cei care poate caută violenţa este o altă dovadă de îndreptare. Procurorul spune că Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul. Are toată averea sechestrată. Nu are un leu disponibil cu excepţia pensiei. ANAF a preluat sediile Intact şi nu le-a valorificat nici până acum. Dan Voiculescu nu are posibilitatea să achite prejudiciul, pentru că averea sa şi a fiicelor sunt sub sechestru (…). Eu l-aş privi pe Dan Voiculescu ca pe o persoană de 71 de ani care a stat aproape 3 ani în închisoare. Este un profesor universitar respectat. Mai foloseşte cuiva să fie perpetuată detenţia în numele dovezilor temeinice de îndreptare? Dan Voiculescu a greşit faţă de societate şi a fost pedepsit. Este un om de 71 de ani, pe care detenţia îl chinuie’, a afirmat Şurghie.

Pe 24 mai 2017, Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Rahova a decis, în unanimitate, amânarea eliberării condiţionate a lui Dan Voiculescu cu 5 luni, respectiv până la data de 23 octombrie 2017, ‘având în vedere perioada scurtă executată efectiv din pedeapsă până la acest moment (1.021 zile din 3.653 zile, respectiv 2 ani 9 luni şi 13 zile din 10 ani), faptul că liberarea condiţionată este doar o vocaţie, şi nu un drept, oportunitatea liberării, privită prin prisma atingerii scopului pedepsei, rămânând la aprecierea comisiei, iar mai apoi a instanţei de judecată, faptul că, până la acest moment, deţinutul nu are un regim de executare inferior celui închis şi apreciind că se menţin şi temeiurile avute în vedere de comisie cu prilejul primei analize, când a fost amânată liberarea la o dată ulterioară momentului de faţă, apreciindu-se că scopul pedepsei nu a fost atins’.

AGERPRES