Președintele USR, Dan Barna, a declarat la finalul discuțiilor cu Ludovic Orban că cele două partide au ajuns la un acord, după ce USR a pus mai multe condiții pentru susținerea executivului. De asemenea, PNL și USR au convenit ca după alegerile prezidențiale și după adoptarea bugetului pentru anul viitor, să fie demarate procedurile pentru alegeri anticipate.

„Am ajuns la un acord. Am solicitat să fie foarte clar că obiectivul de alegeri anticipate trebuie să rămână pe masă după alegerile prezidențiale. Premierul desemnat Orban a fost de acord”, a declarat Dan Barna.

Liderul USR a prezentat condițiile pe care USR și PNL le-au agreat în urma negocierilor de marți.

„Prioritățile pe care le-am menționat: abrogarea recursului compensatoriu, renunțarea la Secția Specială, inițiativa Fără penali, plus inițiativa comună PNL-USR rezultată în urma referntdumului. Cele două partide vor repara ce s-a întâmplat rău pe Justiție.

În ceea ce privește legislația electorală: vot în două tururi, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturii, corecta reprezentare a Diasporei în Parlament și scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate.

În ceea ce privește componenta economică: reparearea efectelor OUG 114, mai puțin componenta din construcții, componenta pensiilor speciale, faptul că nu vor fi crescute taxele și impozitele precum și prioritizarea investițiilor în proiecte mari.

Subiectul Roșia Montană și demararea procedurilor ca Roșia Montană să devină un sit UNESCO, dar și finalizarea și dezvoltarea aplicației Radarul Pădurilor.

Subiectul comisarului european, premierul desemnat a fost de acord să existe o consultare la nivelul Parlamentul în vederea desemnării persoanei care ar urma să ocupe această poziție”, sunt condițiile mențonate de Dan Barna, asupra cărora s-a înțeles cu Ludovic Orban.

Cât despre modul în care vor fi transpuse condițiile puse de USR, nu s-a stabilit dacă parte din măsurile propuse vor fi implementate la nivelul Guvernului sau în Parlament.

„Vom vedea la fiecare capitol care este abordarea, dacă vorbim de OUG, asumarea răspunderii sau proiect de lege. Unele partide au condiționat de dezbaterea în Parlament, noi nu am condiționat în niciun fel”, a mai spus Barna.

De asemenea, președintele USR a precizat că până la finalul săptămânii, premierul desemnat va prezenta USR-ului și lista cu miniștri.

„Condițiile privind componența Gvuernului: fără dosare penale, fără legături cu securitatea și miniștri care nu au plagiat, dar și profesionalizarea administrației.  Este clar menționat în acest acord obiectivul de a ajunge la alegeri anticipate după alegerile prezidențiale. A avut loc o strângere de mână. Ne-am rezervat dreptul de a avea puncte de vedere, privind componența cabinetului. Nu este un cec în alb.”

Acordul politic propus de USR pentru PNL
Cele două partide„ se angajează să implementeze recomandările MCV și să pună în acord legile Justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. Cele două partide vor depune toate eforturile pentru a repara răul produs de PSD în Justiție. Următoarele obiective sunt prioritare și vor fi susținute cu toate forțele și pe toate căile avute la dispoziție:

Abrogarea Legii recursului compensatoriu
Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție
Renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2020
Adoptarea inițiativei cetățenești Fără Penali în Funcții Publice
Se angajează să facă toate demersurile pentru următoarele modificări ale legislației electorale care contribuie la întărirea democrației:

Revenirea la alegerea primarilor și a președinților de consilii județene prin vot în 2 tururi
Reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri
Corecta reprezentare a Diasporei în Parlamentul României
Scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate
Următoarele măsuri și principii economice sunt prioritare și vor fi susținute, inclusiv în alcătuirea bugetului de stat:

Abrogarea OUG „Lăcomiei” 114, cu excepția facilităților pentru domeniul construcțiilor.
Desființarea pensiilor speciale (pensii de serviciu si indemnizatii pentru limita de varsta) și plafonarea pensiilor speciale care nu pot fi eliminate complet.
Nu se vor crește taxe și impozite. Reducerea impozitării muncii pe salariul minim.
Prioritizarea investițiilor în proiecte mari de infrastructură, în special autostrăzi și căi ferate pe coridoarele europene TEN-T (de ex. autostrăzile A1, A8, A3, A7, A6, A10, A13).
Tăierile ilegale de păduri, calitatea aerului, poluarea și gestionarea deșeurilor sunt probleme critice ale României. Următoarele măsuri de mediu și patrimoniu vor fi susținute cu prioritate:

Reluarea procesului de includere a Roșiei Montane în UNESCO.
Finalizarea și operaționalizarea aplicației​ Inspectorului Pădurii și a SUMAL și finațarea Inventarului Forestier Național ciclul 3.
Aprobarea limitelor INSPIRE ale ariilor protejate și reintroducerea prin custodiilor pentru ONG-uri
Demararea proiectului de reparare și de extindere a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului
Propunerea României de comisar european va fi o persoană competentă și integră, nominalizată în urma consultării partidelor și audiată în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Cele două partide se angajează să susțină măsuri privind profesionalizarea administrației, precum eliminarea provizoratului și numirilor politice în funcții publice de conducere, inclusiv în Educație, concursuri organizate transparent, guvernanță corporativă reală pentru companiile de stat.

Guvernul va fi format din persoane integre, care nu sunt trimise în judecată sau nu au fost condamnate definitiv pentru pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, nu au obținut lucrări, diplome sau alte titluri științifice prin plagiat sau furt intelectual și care nu au colaborat cu fosta Securitate.

USR și PNL susțin că soluția cea mai bună pentru rezolvarea crizei politice o reprezintă alegerile anticipate și vor relua după alegerile prezidențiale eforturile de negociere a unui pact politic care să ducă la organizarea de alegeri anticipate.

Pe baza prezentului acord, USR se angajează să acorde votul de învestitură guvernului format de dl. Ludovic Orban.