“Neutilizarea celor trei milioane de hectare de teren agricol ne privează de zece milioane tone de cereale. Pierderile României pentru nelucrarea terenului sunt de 500 milioane euro, pierderi la buget din necolectarea TVA”, a arătat Daea.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii nu sunt de accord cu cifra de trei milioane de hectare nelucrate, susţinând că este vorba de jumătate. “Nu se lucrează cam 1,5 milioane hectare. Acestea probabil se vor lucre atunci când piaţa se va regla. Dacă piaţa va cere, atunci se va produce mai mult pentru a onora cererea”, a spus secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Pentru că se cultivă mai puţin pământ, s-a ajuns ca producţia de cereal să fie tot mai mică. “În 2004 România avea o producţie de peste 24 milioane tone de cereal, ceea ce însemna 1,1 tone pe cap de locuitor. Anul trecut s-a ajuns să se realizeze sub 700 kg per cap de locuitor”, a spus Daea. El a arătat că acest regres se vede şi în zootehnie, fiind cu 400.000 bovine mai puţin.