Un anunț neașteptat a fost făcut, vineri de un lider politic cu greutate. Este vorba de fostul premier, Dacian Cioloș, care a recunoscut că vrea să candideze la alegerile europarlamnetare. Potrivit unui comunicat de presă, Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) a închis listele de candidatură internă pentru alegerile europene care vor avea loc pe 26 mai. În competiţia internă s-au înscris 186 de candidate, printre care și Dacian Cioloș. Fostul premier şi-a argumentat decizia de a candida la europarlamentare pe experienţa îndelungată pe care o are în instituţiile europene şi pe faptul că a înţeles cum funcţionează UE. „Nu sunt singurul român cu o astfel de experienţă, dar sunt unul dintre cei care pot folosi această experienţă la cel mai înalt nivel”, a declarat Cioloş.

Între 12 şi 15 ianuarie, membrii partidului vor vota candidaţii preferaţi printr-un sistem online securizat, fiecare putând să acorde câte un vot pentru cinci candidaţi. În baza numărului de voturi vor fi aleşi primii 43 de candidaţi, care se vor regăsi în lista pentru alegerile europarlamentare ale PLUS, urmând ca Biroul Naţional să înainteze Consiliului Naţional spre validare lista finală de candidaţi la alegerile europene, precizează sursa citată. Candidaturile vor fi analizate din punct de vedere procedural, iar pe 12 ianuarie vor fi anunţaţi competitorii eligibili.

Dacian Cioloş este de profesie inginer agronom și în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020. În 2014, Dacian Cioloş a fost la un pas pentru un nou mandat de comisar european, însă Guvernul condus de Victor Ponta a optat pentru Corina Creţu.