Fondul Monetar Internațional a dezmințit informația cum că se pregătește de un asemenea împrumut, însă și mai interesant este modul în care economistul american Nouriel Roubini a reușit să înlăture orice urmă de îndoială privind această informație:

"Zvonul potrivit căruia FMI ar da Italiei 600 de miliarde de euro este doar un zvon. FMI nu are atâția bani", a scris Roubini pe contul său de Twitter.

Acesta a mai explicat faptul că pentru o astfel de sumă ar trebui să fie puși laolaltă banii FMI, BCE și FESF.

‘Nu există discuţii cu autorităţile italiene pentru un program de finanţare de la FMI’, a declarat un purtător de cuvânt de la FMI ca reacţie la speculaţiile apărute în presa italiană.

Doar 45 de miliarde

În mod teoretic, FMI poate pune la dispoziţia Italiei 45,5 miliarde de euro pentru o perioadă de şase luni, fără a trece prin procedura mai lungă şi mai complicată utilizată în cazul ajutoarelor acordate altor trei state membre ale zonei euro: Grecia, Irlanda şi Portugalia. Cu toate acestea, în luna septembrie a acestui an, FMI estima că necesităţile brute de finanţare ale statului italian se situează la 380 miliarde de euro.
Sarkozy şi Merkel către Monti: prăbuşirea Italiei ar însemna "sfârşitul monedei euro"
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au reafirmat joi ‘sprijinul pentru Italia, declarând că sunt conştienţi că o prăbuşire a Italiei va conduce inevitabil la sfârşitul zonei euro, ceea ce va implica o stagnare în procesul de integrare europeană cu consecinţe imprevizibile’.