Transnistria s-a desprins de Republica Moldova în 1990, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, independența regiunii nu este recunoscută internațional. Locuitorii din Transnistria sunt în mare parte pro-ruși.

Republica Moldova se teme de o invazie a Rusiei

Din cauza războiului din Ucraina, oamenii din Republica Moldova se tem că trupele ruse le-ar putea invada și lor țara. Din acest motiv, cetățenii din Republica Moldova își doresc legături mai strânse cu Occidentul, iar anul trecut, țara a cerut să adere la Uniunea Europeană

Iurie Coţofan, un veteran de război din Republica Moldova știe foarte bine ce ar însemna ca țara sa să aibă un conflict cu Rusia. Acesta este din Cocieri, un sat moldovenesc înconjurat de Transnistria. Iurie Coțofan este de părere că dacă Rusia va reuși să cucerească Ucraina, Vladimir Putin nu se va opri și va trece de malul Nistrului.

„Gândiți-vă în felul următor: Moldova și Ucraina. Dacă Ucraina va cădea, Rusia nu se va opri pe malurile Nistrului. Nu mai este liniște aici din 1991. Atâta timp cât armata rusă este pe malul stâng al Nistrului și acest loc este sub ocupație, nu va mai fi pace prea curând.”, a spus Iurie Coțofan.

Oamenii au o slăbiciune față de Rusia

Locuitorii satului Cocieri cred că guvernul de la Chișinău îi ignoră și de aceea au o slăbiciune față de Rusia.

„Nu suntem deloc împotriva Rusiei. Preferăm legături strânse, să ne ajutăm, să ne sprijinim reciproc. Mulți oameni îl urăsc pe Putin pentru că, spun ei, declanșează războaie, dar de fapt pare să fie exact invers.”, afirmă o localnică.

Cei mai tineri nu au foarte multe posibilități în acest sat, așa că mulți dintre ei să gândesc să plece în afara țării la studii. Cu toate acestea, posibilitățile financiare sunt limitate.

„Nu mă simt bine într-o comunitate care îi susține doar pe ruși, mi-ar plăcea să văd și alți oameni care gândesc normal. Sunt atât de mulți și m-am săturat de ei…Nimeni de aici nu-și dorește război. Nu sunt prea multe oportunități, mă gândesc să plec într-o altă țară, dar nu avem mulți bani.

Planul meu este să termin școala și să studiez design grafic. Și, dacă lucrurile merg bine, mi-ar plăcea să lucrez în străinătate, în Statele Unite.”, a spus Cristian Oprea, un student moldovean din satul Cocieri.