Ruptură totală în Guvernul României!

Miniştrii USR PLUS pleacă de la Palatul Victoria

Luni, 6 septembrie, miniştrii USR PLUS şi-au anunţat demisia din Guvern. Surse din conducerea formaţiunii politice declarau anterior că acest gest trebuie făcut pentru a nu-l mai legitima pe Florin Cîțu, potrivit Europa Liberă.

Înainte de anunţul de luni seara, Biroul Politic Național al USR PLUS s-a reunit în şedinţă pentru a discuta următoarele mutări. Marii absenţi de la întâlnire au fost Dacian Cioloș, care se află la Paris, şi europarlamentarul Dragoş Tudorache.

Surse politice au declarat pentru Europa Liberă că președintele Iohannis a încercat să se ajungă o reconciliere în Coaliție, dar tardiv, după ce toate deciziile fuseseră luate.

“Sunt deschis, în continuare, să păstrăm dialogul. Trebuie să ne așezăm la masă să discutăm. Este trist să vedem partenerii de coaliție alături de AUR, un partid extremist, acum vor să fie și alături de PSD. Nu fac bine aceste declarații”, spunea Florin Cîţu despre gestul celor din USR PLUS.

Acum, Florin Cîţu va trebui să numească miniştrii interimari în locul celor care şi-au prezentat demisia. Interimatul poate fi asigurat pentru cel mult 45 de zile. Schimbarea configuraţie politice din Guvern înseamnă şi că prim-ministrul trebuie să vină în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere.

“Nu am ezitat să vorbim atunci când ne-ar fi fost mai comod să tăcem. Nu ne-a fost frică să ne asumăm o guvernare grea.

Am adus miniștri care au arătat că se poate și altfel în această Românie, nu în una de peste 10 sau 20 de ani.

Am decis că nu mai putem merge mai departe cu un premier care nu acționează cu un minim respect.

Florin Cîţu a dinamitat conștient și cu cinism această coaliție. Miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Cîţu. Este o decizie susținută de Cabinetul Național.

Mâine dimineață, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou.

Fie PNL acceptă că USR PLUS este un partener bun și atunci putem merge mai departe cu un nou premier, fie PNL decide să continue pe principiul USL. Am văzut că Florin Cîţu l-a atras pe Marcel Ciolacu de partea sa”, a declarat Dan Barna.

Acesta a precizat că se va întâlni, marţi după-amiază, cu preşedintele Klaus Iohanis la Palatul Cotroceni, o invitaţie în acest sens sosind din partea Administraţiei Prezidenţiale.

Cine erau miniştrii USR PLUS din Guvern?

Vicepremier – Dan Barna

Ministrul Sănătăţii – Ioana Mihăilă

Ministrul Transporturilor – Cătălin Drulă

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Cristian Ghinea

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului – Claudiu Năsui

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman

Cei din USR PLUS mai deţineau şi portofoliul de la Justiţie, prin Stelian Ion, care a fost însă demis recent de Florin Cîţu.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin