Consiliul Europei transmite un mesaj ferm către cele 47 de state membre ale organizaţiei, în contextul problemelor umanitare din Afganistan.

Consiliul Europei îndeamnă statele membre să se pregătească de sosirea afganilor

Consiliul le reaminteşte statelor membre ce „obligaţii” au în privinţa refugiaţilor care părăsesc Afganistanul, subliniind „capacitatea individuală şi colectivă” a ţărilor din Europa de a le asigura protecţia acestor oameni, chiar dacă sosirea lor „poate constitui o provocare”, transmite agenţia AFP.

Dunja Mijatovic, comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului: „Statele membre ar trebui să se angajeze formal în a gestiona sosirea persoanelor care fug de situaţia îngrozitoare din Afganistan, conform obligaţiilor pe care le au în domeniul drepturilor omului.

Sosirea unor afgani care cer protecţie poate constitui o provocare, însă este necesar ca acesteia să i se răspundă potrivit principiilor drepturilor omului în vigoare şi să nu fie folosită ca o oportunitate de a eroda şi mai mult sistemul protecţiei în Europa.”

Trei măsuri cerute de comisarul Dunja Mijatovic, în vederea sprijinirii refugiaţilor afgani

Comisarul pentru Drepturile Omului le cere statelor să ia trei măsuri:

  • să accelereze şi să amplifice pregătirile în vederea sosirii unor solicitanţi de azil,
  • să se asigure că lupta împotriva imigraţiei ilegale nu se poartă în detrimentul drepturilor omului,
  • să pună capăt procedurilor de expulzare către Afganistan.

„Statele membre ale Consiliului Europei, dintre care multe au fost active în Afganistan în ultimii 20 de ani, au nu doar imperativul moral şi juridic să-i primească pe afganii aflaţi în căutarea protecţiei, ci au totodată capacitatea de a o face.

Deciziile care vor aduce atingere drepturilor omului, departe de a fi inevitabile, vor fi, aşadar, rezultatul unei lipse de curaj politic”, a mai precizat Dunja Mijatovic.

Sursa foto: Dreamstime