Cutremur total: Germanii au început să fure lemne din pădure

Gărzile forestiere din Germania se confruntă cu o situație mai degrabă excepțională. În vremuri normale, pădurile nu prea cad pradă hoților, dar între 10 iunie și 1 iulie, aproape 9 metri cubi de lemn au dispărut în zona lui Carsten Breder, pădurar la Paderborn, în Renania de Nord-Westfalia.

Trunchiurile se aflau la marginea unui drum, așteptând să fie ridicate de cumpărător, aflăm din ziarul german Die Welt. Furtul acestei „prăzi” a necesitat o planificare atentă, iar pentru pădurar nu există niciun dubiu: „Infractorii trebuiau să vină cu un camion cu macara, deci destul de profesionist”.

O problemă în creștere în Germania

Carsten Breder este convins că aceasta este o problemă care va lua amploare. El spune că „tendința de furt de lemn există în mod clar. O aud și de la colegi din alte regiuni. Mi-e teamă că se va răspândi și mai mult.”

O situație cu siguranță neobișnuită, dar care nu îl surprinde pe german, în contextul anunțului unei crize energetice, care îngrijorează populația. Lipsa gazului, apartamentele reci, creșterea prețului la petrol. Toate acestea nu sunt de bun augur pentru iarna care vine.

Iar lemnul de foc este și el o victimă a prețurilor în creștere în Germania. Anul trecut, un metru cub a costat în jur de 64 de euro. În prezent, prețurile pentru aceeași cantitate variază între 100 și 180 de euro. Potrivit lui Carsten Breder, această creștere poate da „idei de a obține lemn în mod ilegal”.

Furturi spectaculoase

Cei 300 de pădurari din regiune au depus recent o mărturie în cadrul serviciului pentru păduri și lemn din Renania de Nord-Westfalia, pentru a-și exprima îngrijorarea.

„Există o creștere a numărului de furturi, dar acestea sunt doar câteva cazuri izolate până acum. Dar acest lucru nu exclude faptul că se fură mai mult lemn fără ca lumea să știe acest lucru. Din nefericire, nu este posibil să se controleze totul fără cusur”, potrivit lui Nicole Fiegler, purtător de cuvânt al Oficiului Național pentru Păduri din Münster.

În unele părți ale Germaniei, însă, s-au înregistrat furturi spectaculoase în ultimele luni. Cel mai notoriu caz a avut loc în luna mai a anului trecut. Peste 200 de metri cubi de molid în valoare de 20.000 de euro au dispărut în apropiere de Schulenberg, în Saxonia Inferioară. Poliția spune că hoții au folosit măsuri drastice: trebuie să fi fost necesare peste opt camioane încărcate pentru a pune mâna pe trunchiurile de peste cinci metri lungime.

Dar cele mai răspândite cazuri sunt încă la scară mai mică, pentru că nu toată lumea are un camion cu macara în garaj. Potrivit pădurarului, este vorba mai ales de „indivizi care culeg puțin lemn mort pe bicicletă sau în roabă, cu siguranță pentru a-l folosi ca mijloc de încălzire”. Nu este de ajuns pentru a te încălzi toată iarna.

Dar în Germania, acest gest constituie o infracțiune, precizează Nicole Fiegler pentru ziarul german. „Din punct de vedere juridic, este în mod clar o infracțiune. Dar oamenii nu-și dau seama de asta. De aceea îi avertizăm. Ei sunt informați că este de asemenea dăunător pentru natură să colectezi lemn mort, deoarece privează animalele de habitat și de hrană”.