Un cutremur de magnitudine peste 6 s-a produs în largul coastelor arhipelagului Vanuatu

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,3, s-a produs duminică în largul coastelor arhipelagului Vanuatu din Oceanul Pacific, a anunţat Serviciul Seismologic al Statelor Unite (USGS), fără a declanşa o avertizare de tsunami, scrie AFP.

Cutremurul a fost detectat la ora locală 09.23 (sâmbătă, 22.23 GMT) la o adâncime de 29 de kilometri în mare, la aproximativ 83 de kilometri nord-vest de capitala arhipelagului, Port Vila.

Centrul de alertă pentru tsunami din Pacific a precizat că seismul, care s-a produs în apropierea unui grup de insule slab populate, nu ar urma să provoace un tsunami.

Nu au fost raportate imediat pagube în Vanuatu.

Potrivit estimărilor preliminare ale USGS, cutremurul ar fi fost resimțit de peste 250.000 de persoane din Vanuatu. Aproximativ 210.000 de persoane s-au aflat în zone cu zguduituri ușoare (intensitatea IV), în timp ce aproximativ 24.600 de persoane ar fi fost afectate de cea mai mare intensitate așteptată, de intensitate V sau moderată pe scara de intensitate Modificată Mercalli (MMI).

cutremur vanuatu
SURSA FOTO: U.S. Geological Survey

Arhipelagul se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă seismică intensă

Un angajat al unui hotel din Port Vila a declarat că impactul cutremurului „nu a fost atât de mare”, având în vedere magnitudinea acestuia.

„A fost greu și lent, dar nu a făcut niciun fel de pagube în Port Vila”, a declarat acesta.

Seismele sunt frecvente în Vanuatu. Acest arhipelag cu 320.000 de locuitori este situat pe „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu activitate seismică şi vulcanică intensă, care se întinde din Japonia până în bazinul Pacificului, trecând prin Asia de Sud-Est.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade în urmă cu un an a provocat un mic tsunami care a ajuns la țărm în Vanuatu, dar nu au fost raportate pagube.

Cele mai apropiate teritorii vecine ale Vanuatu sunt Noua Caledonie, Fiji și Insulele Solomon. Națiunea insulară se află la aproximativ 2.500 km nord de Noua Zeelandă.