Cutremur puternic de 5.2! S-a zguduit pământul

Cutremur puternic de 5,2 grade pe scara Richter! Pământul s-a zguduit din nou luni, pe data de 6 noiembrie, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Potrivit Reuters, seismul a avut loc în Nepal. EMSC precizează că acesta s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri.

Cutremur devastator în Nepal

Amintim că vineri, pe data de 3 noiembrie, Nepalul a fost zguduit de un alt cutremur devastator. Casele din orașul Jajarcot s-au prăbuşit. Clădirile s-au zdruncinat până la New Delhi din India vecină, relatează Reuters.

Cutremurul s-a produs la ora locală ora 23:47 , vineri, având o magnitudine de 6,4, a anunţat Centrul Naţional Seismologic din Nepal. Centrul German de Cercetare pentru Geoştiinţe a măsurat cutremurul la 5,7, retrogradându-l de la 6,2, în timp ce U.S. Geological Survey l-a situat la 5,6.

Este cel mai grav seism din 2015 încoace. Atunci, au murit aproximativ 9.000 de oameni în două cutremure. Oraşe întregi, temple vechi de secole şi alte situri istorice au fost reduse la ruine atunci, cu peste un milion de case distruse. Costul pentru economie a fost de 6 miliarde de dolari.

Oficialii se temeau că numărul morţilor în cutremurul de vineri ar putea creşte. Asta, deoarece nu au reuşit să stabilească contactul în zona deluroasă din apropierea epicentrului. La aproximativ 500 km vest de capitala Kathmandu. Districtul are o populaţie de 190.000 de locuitori, cu sate împrăştiate pe dealuri îndepărtate.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Kuber Kadayat, a declarat că 92 de persoane au fost ucise în Jajarkot. Alte 36 au fost în districtul vecin Rukum West, ambele în provincia Karnali. Epicentrul a fost în satul Ramidanda.

Zeci de persoane au fost rănite

Cel puţin 85 de persoane au fost rănite în Rukum West şi 55 în Jajarkot, a declarat un oficial de la biroul primului ministru. În timp ce Sharma a spus că cel puţin 50 de persoane se aflau în spitale numai în Jajarkot.

Echipele de căutare şi salvare trebuie să cureţe drumurile blocate de alunecările de teren declanşate de cutremur, pentru a ajunge în zonele afectate, a declarat ofiţerul de poliţie Namaraj Bhattarai.

Prim-ministrul Pushpa Kamal Dahal a survolat zona sâmbătă dimineaţă cu o echipă medicală a armatei formată din 16 membri pentru a supraveghea operaţiunile de căutare şi salvare, a transmis Biroul său.

Într-o postare pe pe platforma de socializare X, Dahal şi-a exprimat durerea profundă pentru pierderea de vieţi şi proprietăţi în urma cutremurului şi a dispus ca agenţiile de securitate să lanseze imediat operaţiuni de salvare şi ajutor.