Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a informat pe cei prezenți la ședința colegilor comisarilor despre plângerea penală din România. Potrivit surselor G4Media.ro, comisarul pe justiție, Vera Jurova, s-ar fi declarat șocată de ancheta deschisă în România, mai ales că informația s-a răspândit în presa din Cehia iar actualul comisar european speră să fie propusă din nou comisar de guvernul ei. Sursa citată susține Le Monde a oferit informații despre această ședință și susține că s-ar fi discutat despre o ”eventuala lansare a unei proceduri de pedepsire contra României din cauza atacurilor repetate la statul de drept”. În cadrul convorbirilor purtate la Bruxelles, s-ar fi adus în atenție incidentele din Ungaria, unde mai multe persoane neidentificate l-au intimidat pe prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în timpul vizitei efectuate de acesta în Ungaria săptămâna trecută.

În acest context, Timmermans ar fi spus că marile grupuri politice, socialiștii și popularii europeni, ar trebui să decidă dacă mai țin în rândurile lor personaje ca Liviu Dragnea și Viktor Orban. Președintele comisiei, Jean Claude Juncker, ar fi propus ca o discuție serioasă pe această temă să aibă loc la una dintre viitoarele ședințe ale colegiului comisarilor.

Comisarii europeni au discutat miercuri despre ”eventuala lansare a unei proceduri de pedepsire contra României din cauza atacurilor repetate la statul de drept”, arată Le Monde. Prestigiosul cotidian francez a scris, citând surse politice, că atacurile guvernului României asupra statului de drept au fost subiect de discuție în ședința de miercuri a colegiului comisarilor. Le Monde a prezentat informația în contextul cursei pentru șefia Parchetului European, arătând că Laura Codruta este împiedicată de guvernul PSD, care a început o ”ofensivă împotriva magistraților”.

Liviu Dragnea a declarat miercuri, la puțin timp după victoria lui Kovesi în Parlamentul European, că se delimitează de plângerea penală făcută de Luju.ro împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.