În contextul pandemiei de coronavirus, Donald Trump a anunțat că, preventiv val ua hidroxiclorochină , deși medicii l-au avertizat că acesta nu este un medicament sigur. Totuși, liderul SUA vrea să fie pregătit și în cazul în care se va infecta cu virusul ucigaș, ar vrea să aibă simptome mult mai ușoare.

„Iau medicamentul de aproximativ o săptămână și jumătate și sunt încă aici, sunt încă aici”, spunea președintele într-o conferință de presă la Casa Albă.

Medicul Adrian Marinescu însă, a avertizat cu privire la acest medicament, care, consumat fără o prescripție poate avea „efecte adverse importante” și poate duce chiar la deces.

„Cu siguranţă că o pastilă de hidroxiclorochină pe zi nu e o soluţie, mai ales dacă vorbim de profilaxie, pentru că nu există date, nici în SUA, care să spună că are un efect de a preveni.

Au mai fost astfel de discuţii, chiar în Statele Unite au mai fost persoane care au luat hidroxiclorochină fără să aibă prescripţie medicală şi au avut efecte adverse importante, chiar a fost şi un deces”, a spus medicul Adrian Marinescu, marţi, într-o intervenţie la Antena 3.

Care sunt efectele secundare ale hidroxiclorichinei?

Potrivit medicului,  efectele secundare după administrarea de hidroxiclorochină, diferă de la un pacient la altul.

„În principiu e vorba de manifestări cardiace, mai ales la pacienţii care au probleme anterioare, iar lucrurile se pot complica. Plus că pacientul trebuie monitorizat, deci nu ai cum să iei fără prescripţie.

Acum, nu se poate lua fără prescripţie medicală din farmacie, dar dacă vorbim de piaţa neagră, orice e posibil. Mă îndoiesc că în America ar fi la liber. El e pentru malarie, boli reumatismale, dar trebuie prescripţie de la medic”, a mai explicat medicul de la Institutul Matei Balş.