Cutremur la vârful Ministerului de Interne! Şeful Anticorupţiei a rămas fără funcţie. Cum s-a ajuns aici

Este cutremur total la vârful Ministerului Afacerilor Interne. Şeful Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI a fost eliberat din funcţie. Totul vine ca urmare a unei decizii suprinzătoare.

Şeful Direcţiei Anticorupţie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestorul Alexandru Cătălin Ioniţă, şi-a pierdut funcţia din cauza unei alte structuri din cadrul MAI.

Mai precis, chestorul Cătălin Ioniţă a fost eliberat din funcţie după ce Direcţia Generală Protecţie Internă, serviciul de informaţii al MAI, i-a blocat acestuia avizul ORNISS, au declarat surse din minister, potrivit stiripesurse.ro.

Ce reprezintă avizul acordat de ORNISS?

ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat) exercită atribuții de reglementare, autorizare, evidență și control în domeniul protecției informațiilor clasificate, ale Standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România și ale Normelor privind protecția informațiilor clasificate ale NATO în România.

Şeful DGA, chestorul Cătălin Ioniţă, a fost pus la dispoziție după ce DGPI a transmis o informare către ORNISS, iar avizul pentru acces la informaţii clasificate nu a mai fost emis. Fără acces la astfel de informații, Cătălin Ioniță nu mai poate conduce Direcţia Generală Anticorupţie.

Controverse în trecutul lui Cătălin Ioniţă

În trecut, Cătălin Ioniță s-a aflat la conducerea Poliției Române, înlocuindu-l în funcție pe Bogdan Despescu, actual secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne. Între cei doi au mai existat conflicte, Despescu dorind să mute componența de prevenție de la DGA la minister, ceea ce ar fi echivalat cu o desființare a Direcției, iar Ioniță s-a opus.

În iulie 2018, procurorii DNA l-au acuzat pe Ioniță că a pretins cedarea cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare, ca să intervină pe lângă funcţionari publici.  În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul pe motiv că fapta nu există.