Cristi Danileț, fost membru CSM, spune că prin această OUG, „practic Guvernul faultează Parlamentul și ministrul (justiției – n.r.) își întărește poziția în sistem”. Problemele sunt mari, și de constituționalitate, și de formă, și de fond, spune Cristi Danileț, care enumeră și explică toate aceste probleme pe blogul său, citat de Digi24.
Judecătorul a găsit cinci soluții pentru anihilarea acestor prevederi:

  • Guvernul renunță la OUG;
  • Avocatul Poporului o atacă;
  • Parlamentul respinge OUG;
  • Președintele țării invocă conflictul între autorități;
  • Procurorii contestă în justiție încetarea mandatului lor.

Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției produce un cutremur în sistemul judiciar. După o așteptare de 30 de ore, ordonanța a fost publicată, iar surprizele sunt de proporții.  

O prevedere din ordonanța intrată în vigoare arată că, pentru a activa în DNA, procurorii trebuie să susțină un concurs în față Secției de procurori din cadrul CSM. Acest lucru nu era prevăzut până acum, așa că niciunul dintre procurorii care activează la DNA nu a dat un astfel de examen.

Secţia pentru procurori a CSM discută miercuri interpretarea articolului din OUG pe justiţie privind condiţiile pentru rămânerea în funcţie a procurorilor din Parchetul General, DNA şi DIICOT. Ministrul justiției, Tudorel Toader, participă la ședință.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM figurează „solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (nr. 2503/C/212212130/2018), Direcţiei Naţionale Anticorupţie (1780/VI/14/2018) şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (1780/VI/14/2018) privind interpretarea art.VII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.92/2018”.

Conform art.VII din ordonanţă, act normativ adoptat luni de Guvern şi publicat marţi în Monitorul Oficial, procurorii care, la data intrării în vigoare a OUG, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, „rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM, discută Nota Direcţiei resurse umane şi organizare privind situaţia delegărilor din cadrul Ministerului Public.