Viorica Dăncilă a decis să-l pună pe deputatul Valeriu Steriu în funcţia de purtător de cuvânt al PSD.  Decizia a fost luată în Comitetul Executiv Naţional al partidului.

Mutarea este suprinzătoare ținând cont de trecutul lui Valeriu Steriu. Acesta a fost preşedinte al UNPR, formaţiunea înfiinţată de Gabriel Oprea. El a revenit în PSD după un conflict cu Traian Băsescu în momentul în care UNPR fuzionase cu PMP. El s-a supărat pe Traian Băsescu când a denunțat alianța dintre PMP și UNPR.

”I-am trimis lui Dragnea trei lingăi. Să-i fie de bine, să şi-i ia acasă”, a comentat atunci Traian Băsescu plecare parlamentarilor PMP, care a dus la dizolvarea grupului partidului din Senat.

”Reuşim să-l întărim pe Dragnea. Prin dezertările de astăzi, văd că dl. Steriu, care nu mai dăduse pe la partid de vreo şase-şapte luni, dintr-odată a devenit şi epistolar. Dl. Ganea… şi domnia sa s-a dus către unde îl îndeamnă inima. Talpoş… spre surprinderea mea, sâmbătă a fost cu mine pe scenă la Baia Mare şi astăzi văd că şi-a găsit valenţele pesediste. Tabugan nu ştim unde s-a dus încă, dar cert este că am pierdut trei parlamentari proveniţi din UNPR în urma fuziunii. I-am pus pe listele PMP şi azi am pierdut trei din ei. Ce să le spunem? Drum bun. Se pare că liderii UNPR nu se dezmint în abordările tradiţionale”, a comentat atunci Băsescu.

”Am condus UNPR spre PMP în speranța sinceră și onestă că două proiecte politice mici pot să dea naștere unui proiect politic mediu. Și pentru că am simțit o responsabilitate față de miile de aleși locali și cei peste 150.000 de alegători…După ce PMP și-a văzut sacii UNPR în căruța proprie și a făcut pragul electoral cu votanții UNPR, fuziunea se pregătește să fie denunțată. Cred că asta spune mai multe despre PMP decât despre UNPR. Președintele Băsescu a făcut acest anunț clar și răspicat, la ședința Comitetului Executiv Național de acum o săptămână. Congresul PMP de pe 16 iunie va deschide lucrările cu acest denunț, care este primul punct pe ordinea de zi. Se pare că abia așteptau să scape de noi toți, după ce, unul câte unul, oameni de mare valoare din UNPR, precum Cristian Diaconescu sau Ion Toma, au plecat sau au fost îndepărtați. După ce Congresul PMP va accepta această propunere, practic se validează despărțirea oficială a celor două partide”, a scris atunci pe Facebook, Valeriu Steriu.

El a explicat că, urmare a acestui anunț al lui Băsescu, toți cei din UNPR care au venit alături de PMP ca simpli membri, consilieri locali sau parlamentari provenind din fostul UNPR și care activează în prezent în grupurile PMP ”au libertatea de a-și alege un nou drum politic”.

”Și eu aleg libertatea, așa cum știu că o vor face foarte mulți dintre colegii mei. În actuala formă a conducerii PMP am rămas ultimul reprezentant venit din conducerea UNPR după ce alți colegi de-ai mei au fost excluși sau au plecat ca formă de protest față de un partid care nu reușește să livreze proiecte politice majore”, a comentat Steriu.