Freedom House a întocmit un raport care vizează 29 de țări care au fost sub influența sovietică. În raportul din acest an, Freedom House este de părere că Ungaria nu ar mai trebui să fie considerată o democrație după cei 10 ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban.

În urmă cu 15 ani, Ungaria făcea parte din democrațiile consolidate însă  Guvernul lui Viktor Orban ”a renunţat la orice pretenţie de a respecta instituţiile democratice”, se arată în raportul celor de la Freedom House.

ONG-ul care promovează libertățile omului și al cărei donator principal este Guvernul Statelor Unite este de părere că Guvernul lui Viktor Orban a dezechilibrat în favoarea sa sistemul electoral, a preluat controlul asupra celei mai mari părţi a presei şi a hărţuit societatea civilă într-un mod posibil critic”.

Același ONG este de părere că adoptarea stării de urgență pe termen nelimitat care încă îi permite să guverneze prin decret a scos la iveală caracterul nedemocratic al regimului său.

Ungaria contra atacă

Un purtător de cuvânt al Guvernului din Ungaria a ieșit public și a respins concluziile acestui raport. Mai mult decât atât, acesta consideră că Freedom House este o figură de cinste a rețelei Soros.

Nu este prima oară când Ungaria acuză activitatea miliardarului american George Soros.

Ungaria este de părere că activitățile acestuia fac parte dintr-un complot international împotriva sa.