UE are o problemă: ameninţarea de implozie care o paşte. Trista realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special din nord-vestul Europei, vrea să se retragă”, a declarat Hoekstra într-un discurs susţinut la Universitatea Humboldt de la Berlin. „Dacă Uniunea noastră este incapabilă să inspire ţările cele mai bune şi mai inteligente să i se alăture sau să adopte euro, şi dacă Uniunea noastră riscă să piardă definitiv o forţă precum Regatul Unit, atunci Uniunea noastră are o problemă fundamentală”, a declarat ministrul olandez de finanţe.

Conform acestuia, Brexitul „nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga, ci (este o victorie) pentru Moscova şi Beijing”.

Printre țările ”democrate și prospere”, ministru olandez a citat în mod clar Norvegia și Elveția ”neinteresate” de aderarea la UE, sau Danemarca și Suedia care ”respinge euro”.

Pentru ca Europa să devină mai atractivă, el a îndemnat la ”schimbarea de curs” spre o construire a unei Europe ”noi și ameliorate”.

Printre pistele propuse, Hoekstra a susținut proiectul unui apărări europene, care permite  „reducerea cheltuielilor” pentru fiecare ţară prin intermediul mutualizării.

„Europa trebuie (…) să-şi abandoneze naivitatea actuală. Fie că este vorba de impunerea de sancţiuni, de apărarea pieţelor noastre sau de gestionarea conflictelor care au loc astăzi în lume, Europa trebuie să poată să-şi facă auzită vocea”, a spus el.

De asemenea, ministrul olandez s-a declarat „de acord cu multe dintre ideile franceze privind UE” şi a cerut Germaniei să urmeze aceeaşi cale „în interesul Europei”.

„Prin urmare, aş aprecia să văd o Germanie mai puţin rezervată. În calitate de vecin, aliat şi prieten apropiat, Olanda va fi de partea voastră”, a conchis Hoekstra, citat de Agerpres.